AKTUELNO

Ovo je najnoviji presek stanja u vezi sa korona virusom u Srbiji.

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 2,677 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 48 pacijenata.

Testirano je 15,968 osoba. Na respiratoru je 210 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiju je danas stigao novi kontigent Fajzer vakcina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U okviru redovne isporuke, isporučeno je 49.140 doza vakcine.

Foto: Tanjug/Ministarstvozdravlja, Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Dok proces nabavke vakcina i imunizacije protiv Kovida-19 u zemljama Evropske unije ide daleko sporije i komplikovanije od očekivanog, Srbija je u punom zamahu.

Inače, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je danas da bi đaci trebalo da odu na raspust pre nego što naši građani iz inostranstva počnu da se vraćaju u Srbiju za praznike!

Foto: TV Pink Printscreen

Epidemiolog navodi da je realan broj preminulih od početka pandemije između 10 i 20 miliona jer naknadne analize uvek pokažu da je veći broj preminulih.

- Zima je period kad su respiratorne infekcije najčešće i prenos najlakši moguć zbog boravka u zatvorenom. Prošle godine se pokazalo da je tako. Virus živi u organizmu čoveka. Zavisi od našeg ponašanja. Okupljamo se u prostorijima gde se greje i u kolektivima se slabije provetrava - rekao je Kon.

Naglašava da je odmah nakon raspusta primetan porast broja novozaraženih.

- Očekujemo pad u toku nedelje, a sledeće nedelje je moguće da dođe do zaravnjenja krive zbog povratka u škole. Odmah nakon raspusta se vidi postupan porast. Za samo nedelju dana došlo do porasta broja novozaraženih pet puta. Skoro milion osoba je vezano za školu. Kad sve povežete pola Srbije je povezano sa odlaskom u škole - rekao je Kon.

Foto: Tanjug AP/Mark Lennihan, Tanjug/Strahinja Aćimović

Takođe, danas je kompanija "Fajzer" tužila svoju dugogodišnju radnicu zbog navodne krađe poverljivih dokumenata, uključujući i neke u vezi sa vakcinom protiv korona virusa. Naovdno, radnica se spremala da pređe na radno mesto u konkurenskoj firmi.

U tužbi koja je podneta u utorak federalnom sudu u San Dijegu, iz kompanije "Fajzer" su rekli da je Čun Ksjao Li prekršila ugovor o poverljivosti tako što je otpremila više od 12.000 datoteka bez dozvole na svoje lične naloge i uređaje sa svog laptopa koji joj je ustupila kompanija.

Foto: Tanjug AP/Lino Mirgeler

Regulatorna agencija za lekove Evropske unije odobrila je Fajzerovu vakcinu protiv koronavirusa za upotrebu kod dece uzrasta od 5 do 11 godina, otvarajući put za vakcinaciju milionima dece osnovnih škola na kontinentu usred novog talas infekcija koji je zahvatio Evropu.

Foto: Unsplash.com

Takođe, Evropska komisija predložila je da se upotreba sertifikata o vakcinaciji ograniči na 9 meseci od primanja poslednje doze primarne vakcinacije, a da se važenje dokumenta automatski produžva dobijanjem buster doze vakcine protiv kovida 19.

”Sada je moguće da se buster doza pokaže i na sertifikatu, a osoba koje je dobila buster dozunakon prve runde vakcinacije smatraće se potpuno vakcinisanom”, kaže komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.