AKTUELNO

Korona brojke padaju iz dana u dan, a to potvrđuje i situacija u bolnici u Batajnici u kojoj trenutno ima 170 praznih mesta. Ovaj podatak je značajan posebno zato što je ta bolnica pre mesec dana bila prepuna.

Da je i ovaj talas korone u Srbiji utihnuo pokazuju najnoviji podaci. Broj zaraženih pada, a i situacija u bolnicama je nešto bolja. U kovid bolnici u Batajnici ima 170 praznih mesta, a potrošnja kiseonika smanjena je za 20 odsto u odnosu na period od pre mesec dana kada su bili dupke puni.

Ipak, da opasnost nije prošla i da je situacija zabrinjavajuća pokazuje broj preminulih od korone koji je i dalje veliki.

Zbog toga država čini sve kako bi se taj broj smanjio, a pored pet vakcina koje su u Srbiji na raspolaganju svim građanima u dovoljnom broju, nabavljaju se i lekovi protiv korone.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsećamo, direktorka agencije za javno zdravlje Evropske unije Andrea Amon saopštila je da bi davanje buster doze vakcine protiv kovida-19 trebalo da se razmotri za sve odrasle osobe, sa prioritetom za starije od 40 godina.

Osim starijih, vakcine se preporučuju i mladima, posebno deci, a pravi primer za to je slučaj Izraela gde je epidemiološka situacija trenutno takva da 52 odsto zaraženih čine deca mlađa od 11 godina.