AKTUELNO

Prema izveštaju Narodne banke Srbije devizni priliv od turizma u Srbiji u prvih devet meseci 2021. godine iznosio je milijardu i 150 miliona evra, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Prema njenim rečima devizni priliv od turizma od januara do kraja septembra je porastao za 52,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

- Ovi ohrabrujući podaci rezultat su masovne vakcinacije naših građana a takođe i adekvatnih odluka Vlade Srbije, među kojima je odobravanje stranim državljanima da se vakcinišu u Srbiji. Takođe i povoljne epidemiološke situacije i stavljanja Srbije na zelenu listu Evropske unije, što je doprinelo dodatnoj prepoznatljivosti naše zemlje kao celovite i raznolike turističke destinacije”, rekla je Matić.

Ministarka je dodala da je devizni priliv od turizma u 2019. godini, do sada najuspešnijoj turističkoj godini za Srbiju, iznosio milijardu i 436 miliona, te da su podaci o uspehu turističkog sektora u 2021. nadmašili sva očekivanja, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.