AKTUELNO

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID ove godine obeležava 20 godina partnerstva sa Srbijom.

Od 2021. godine USA je uložio 882 miliona dolara, namenjenih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije, što je deo od 1,2 milijarde dolara ukupne pomoći američke vlade u tom periodu.

Suzan Firc, direktorka misije USAID za Srbiju, kaže da je cilj agencije da nastavi saradnju koju je imala u prethodnih 20 godina i da nastavi rad na ekonomskim reformama i demokratskom upravljanju.

Firc najavljuje i nekoliko novih projekata.

- Pokrećemo projekat u oblasti energetike, a koji će se fokusirati na energetsku efikasnost. U okviru ovog projekta sarađivaćemo sa lokalnim samoupravama – najavljuje Firc.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je spremna i nova pomoć u borbi protiv kovida-19 u iznosu od 9,1 milion dolara. Radi se, kaže, i sa privatnim sektorom, organizacijama civilnog društva i medijima.

Nikola Stanišić, osnivač firme „Stanišić bio“, vlasnik je brenda „Šumska tajna“ koji postoji od 2018. godine, a ubrzo potom USAID je raspirao konkurs „Konkurentna privreda“.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo odmah dobili podršku iz četiri oblasti, između ostalog finansijsku, tehnološku, ali i pristup distributerima – kaže Stanišić za „Novo jutro“. Danas se „Šumska tajna“ plasira na devet inostranih tržišta.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka Nacionalna alijanse za lokalni ekonomski razvoj, objašnjava da je NALED praktično izrastao iz USAID-a, kao rezultat projekta pokrenutog 2005. godine, a čiji je cilj bio podsticaj lokalnog razvoja i dijaloga između opštine i privrede.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tako je nastao NALED. Mi smo inovativna platforma koja u svom članstvu okuplja privredu, lokalnu samoupravu i stručnjake na jednom zajedničkom zadatku – poslovno okruženje. To nekima zvučni apstraktno, zato volimo da kažemo da radimo na smanjenju procedura i na pripremi propisa koji su dobri za privredu – kaže Jovanovićeva za „Novo jutro“.

#Nikola Stanišić

#Novo jutro

#Suzan Firc

#USAID

#Violeta Jovanović