AKTUELNO

U beogradskoj opštini Vračar počeli su radovi na drugoj fazi postavljanja parking senzora koji vozačima omogućavaju brže i lakše pronalaženje slobodnog parking mesta.

Gradski menadžar Goran Vesić, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković i direktor „Parking servisa” Andrija Čupković prisustvovali su danas početku radova na drugoj fazi postavljanja senzora koji omogućavaju vozačima brže i lakše pronalaženje mesta za parkiranje.

Vesić je istakao da će u drugoj fazi na Vračaru biti postavljeno novih 630 parking senzora, uz podsećanje da je prošle godine u prvj fazi postavljeno 800 senzora i 40 informacionih tabli na istoj opštini.

– Parking senzori, koji se nalaze na obeleženim mestima za parkiranje, daju informacije koliko je slobodnih mesta, a vozači imaju na uvid da li u neku ulicu treba da skrenu ili ne, u zavisnosti od te činjenice. Ovakav sistem nema puno gradova u Evropi, zbog čega smo ponosni, i što Vračar zaslužuje – objasnio je gradski menadžer.

On je precizirao da će se u drugoj fazi postavljati senzori u rejonu Krunske, Beogradske, Bulevara kralja Aleksandra i Baba Višnjine, odnosno Golsfordijeve ulice, što će građanima ovog dela Vračara omogućiti veći komfor prilikom parkiranja.

Prema procenama Sekretarijata za saobraćaj, vozači u Beogradu u proseku izgube oko 40 minuta u potrazi za parking mestom. Na ovaj način se smanjuje ta minutaža, kao i emisija štetnih gasova, ukazao je Vesić.

– Ovo je veoma važna aktivnost, jer u centru grada postoji nedostatak parking mesta. Dobili smo građevinsku dozvolu za garažu na Studentskom trgu, koja će imati skoro 900 parking mesta, i pred dobijanjem smo građevinske dozvole za garažu u Kneza Miloša. Na samom Vračaru je otvorena garaža u Baba Višnjinoj, dok se u okviru treće faze rekonsrtrukcije Kalenić pijace, koja kreće naredne godine, biće podignuta garaža za oko 200 automobila – najavio je gradski menadžer i dodao da je u planu izgradnja garaže i u Skerlićevoj ulici, pored Hrama Svetog Save , gde se trenutno rekonstruiše Ulica Bore Stankovića.

On je najavio da će se postavljanje senzora za parkiranje nastaviti i naredne godine izvan Vračara. Pokazalo se da deo Dorćola, u delu od Cara Dušana, Strahinjića bana i do Francuske ulice ima potrebu za ovakvim vidom usluge, zaključio je Vesić.

Nedeljković je podsetio da ta opština ima veliki problem sa parkiranjem, ali da će ova tehnologija omogućiti da se preko informacione table vidi da li u nekoj ulici ima mesta.

Novih 630 parking senzora biće ugrađeni u narednih 10 dana. Senzor koji je utisnut u asfalt šalje poruku do informacione table koja se nalazi na raskrnici i omogućava vozačima da vide da li ima ili nema mesta u pojedinoj ulici.

Iz „Parking servisa” mole građane za razumevanje jer će u tom periodu doći do premeštanja vozila sa jednog mesta na drugo radi nesmetanog obavljanja posla.

#Goran Vesić

#Parking servis

#Vračar

'