AKTUELNO

Sahrane su počele da se organizuju i nedeljom, što ranije nije bio slučaj.

Na grobljima u Beogradu koja su u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge", u oktobru je bilo nešto više od 1.900 sahrana, što je za oko 800 više u odnosu na oktobar prošle godine, kažu u tom preduzeću i dodaju da su iskoristili sve kapacitete kako bi se tokom pandemije korona što manje čekalo na sahrane.

Pre pandemije, na sahrane se čekalo dva do tri dana, kaže za Tanjug rukovodilac Infocentra JKP "Pogrebne usluge" Marina Račić i dodaje da se taj rok u vreme najjačih talasa pandemije produžio na čekanje do pet dana, u zavisnosti od grobalja.

Ona skreće pažnju da, osim 10 groblja koja su u nadležnosti tog preduzeća, na široj teritoriji prestonice postoji još oko 180 grobalja kojima upravljaju različiti oblici lokalne samouprave.

Kada je reč o kapacitetima JKP "Pogrebne usluge", ona ističe da je ove godine završena rekonstrukcija kapele u Deligradskoj ulici, ali i da su sahrane, kada je bio veći broj umrlih, obavljane i nedeljom, što nije slučaj u regularnim okolnostima.

- Tako je bilo u novembru prošle godine, martu i početkom aprila ove godine. Od aprila nismo sahranjivali nedeljom sve do oktobra, kada smo ponovo počeli. Ceo oktobar i prve nedelje novembra smo sahranjivali nedeljom - rekla je Račić.

Ona je pojasnila da se ne sahranjuju svi preminuli od korone u nova grobna mesta.

- Postoje oni koji poseduju svoja grobna mesta, kasete za smeštaj urni tako da se preminuli od korone sahranjuju u ta postojeća grobna mesta, što znači da to ne utiče na kapacitet samih grobalja - objasnila je Račić.

Autor: