AKTUELNO

Lažne propusnice o vakcinaciji, na osnovu kojih građani slobodno mogu da putuju i posećuju ugostiteljske objekte posla 20 časova, mogu se nabaviti na više načina, a jedan od njih i preko samih doktora i sestara.

Što se cene tiče ona varira ako je reč o gastarbrajterima, s obzirom na to da za njih košta i do 500 evra.

Marifetluci sa lažnim kovid propusnicama uglavnom se rade u manjim mestima pošto u većim gradovima u Srbiji postoji interna kontrola koja je zadužena da spreči bilo kakve zloupotrebe.

Foto: Ilustracija: Pink.rs, Privatna arhiva/I. G., Pixabay.com

Prema rečima upućenih u ovu aferu, prevare se uglavnom rade sa Fajzer vakcinom, jer je ona priznata u većini zemalja sveta.

Sagovornica Informera koja je zakleti antivakser, kaže da su njeni rođaci iz Švajcarske uspeli da dobiju ovaj papir preko jednog poznatog instituta, i da će ona to uraditi za svoju porodicu jer su je obavestili da je za građane Srbije čak dva puta jeftinije.

- Moja sestra je iz Švajcarske došla ovde samo da bi preuzela potvrdu da je vakcinisana, iako joj ne pada na pamet da to uradi. Lekar i medicinska sestra su joj to "završili", savetovali je da izabere Fajzer vakcinu, jer ona ima prolaz svuda. Platila je 500 evra - navodi sagovornica.

Koordinator punktova za vakcinaciju protiv kovida Zoran Bekić tvrdi da su ovakve stvari sada nemoguće.

- Takve stvari su nedopustive i direktno ugrožavaju javno zdravlje. Nakon slučajeva koji su se dogodili, sada se vrši temeljna kontrola i provere - kaže on.