AKTUELNO

Novi digitalni zeleni sertifikati o vakcinaciji koji su usklađeni sa propisima EU izdavaće se od petka preko portala eUprave i putem mobilne apliakcije, dok će od sledeće nedelje moći da se podignu i u poštama širom Srbije.

Srbija je prošla integracioni test i odlukom Evropske komisije od danas smo i mi deo evropskih zelenih digitalnih sertifikata, izjavila je za TV Vesti ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Kako kaže, ovo ne znači automatski da će naši građani, bez obzira na vrstu vakcine, moći da putuju u zemlje Evropske unije.

- Ovo je bila zapravo tehnička stvar o kojoj je Kancelarija za IT pregovarala i dogovarala sa Evropskom komisijom još od početka septembra. Tada je Evropska komisija prvi put i dobila digitalne zelene sertifikate, a do prošle srede trajala su tehnička usaglašavanja. Mi smo konačno postali deo integracionog sistema Evropske komisije za digitalne sertifikate – kaže ministarka.

Foto: TV Vesti Printscreen

Pojašnjava da je ovo nova vrsta usluge koja će za naše građane biti dostupna na sajtu eUprave kao “digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU”. Ipak, objašnjava ona, to ne znači da će naši građani moći da uđu u zemlje EU bez ograničenja, već da će sa ovom potvrdom moći, u zavisnosti od zdravstvenih uslova koje svaka zemlja članica pojedinačno propisuje, da pređu granicu, ulaze u restorane, galerije, muzeje…

- Koja vrsta vakcine je prihvatljiva za pojedinačne države članice EU i dalje je bilateralno pitanje za države članice – kaže Matić za TV Vesti.

Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će građani moći da (digitalni zeleni sertifikat) preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka, na šalterima Pošte će biti moguće podići sertifikat kompatabilan sa EU.

Foto: TV Vesti Printscreen

Ističe da se o tome koji su uslovi za ulazak u određene zemlje, ne samo članice EU, jeste uz konsultaciju sajta Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, na kojem su najtačniji i najsvežiji podaci.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#TV Vesti

#Tatjana Matić

#koronavirus