AKTUELNO

Patrijarh srpski gospodin Porfirije, prvi put otkako je izabran za poglavara naše crkve, jutros je na praznik Obnovljenja hrama Svetog velikomučenika Georgija služio svetu arhijerejsku Liturgiju u novosadskom Sabornom hramu povodom slave Grada Novog Sada, u narodu poznatog kao Đurđic.

Svetejšem Patrijarhu u prisustvu velikog broja verujućih Novosađana sasluživali su episkopi: bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije, kruševački David, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, toplički Jerotej i mohački Damaskin, kao i sveštenici i đakoni iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve.

Po završetku Liturgije, Patrijarh je uručio orden Svetog Save drugog stepena velečasnom Jakobu Pfajferu, rimokatoličkom župniku iz Odžaka, u znak zahvalnosti na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i bratskom odnosu prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i srpskom narodu.

Ordenom je nagrađena i prof. dr Vesna Turkulov, načelnica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, u znak priznanja za odanost Crkvi, delatnu ljubav prema bližnjima, pokazanu kroz višegodišnji plodonosan rad, a posebno kroz veliki doprinos u nesebičnoj, hrabroj, i nadahnjujućoj borbi protiv epidemije koronavirusa.

Isto visoko priznanje dodeljeno je i gospodinu Zoranu Vapi, nekadašnjem direktoru Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu u znak priznanja za veliki doprinos unapređenju kulture i tradicije našeg naroda uopšte.Eksperti ovog zavoda pod rukovodstvom Vape već 17.godinu obnavljaju manastir Hilandar.

Orden Svetog Save dodeljen je i i samoj instituciji Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture povodom jubileja sedamdesetogodišnjice osnivanja i u znak priznanja i doprinos unapređenju kulture i tradicije našeg naroda uopšte.Priznanje je primio Siniša Zeković, slikar – konzervator.

Uručujući najviše odlikovanje SPC,Patrijarh Porfirije je, pored ostalog, rekao da svi mi ljudi imamo neke darove te da ne postoji čovek koji nema neki dar i svi darovi su dati svakome od nas ponaosob, na različite načine da bi svaki naš dar služio jednom jedinstvenom daru, a to je dar ljubavi.

-Naša Crkva, pre svega uvidom NJegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina Irineja, prepoznala je da ste vi svako na svoj način, svoj poseban i različit dar iskoristili u službi dara ljubavi. Darove smo dobili da bismo služili Bogu kroz njih, uzvraćali na ono što smo od njega dobili i da bismo služili bližnjem. Naravno da ovo priznanje jeste najskromnije hvala za sve ono što ste vi učinili, a mnogo više ste učinili od svake reči koja bi mogla da iskaže zahvalnost. – rekao je Patrijarh srpski u prigodnoj besedi.

Sve ordene imenovanima dodelio je Sveti Arhijerejski Sinod SPC na predlog Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja.