AKTUELNO

Novi digitalni zeleni sertifikati o vakcinaciji koji su usklađeni sa propisima EU izdavaće se od petka preko portala e-uprave i putem mobilne apliakcije, dok će od sledeće nedelje moći da se podignu i u poštama širom Srbije, izjavila je Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je rekla da su ovi sertifikati od danas priznati ne samo na granicama već i u ugostiteljskim i turističkim objektima širom Evrope.

Objasnila je da je Srbija, nakon nekoliko meseci, uskladila sistem izdavanja digitalnih zelenih sertifikata sa standardima koje propisuje EU i istakla da je odluka, koja je juče doneta od danas stupila na snagu.

"U roku od 48 sati, u petak će na portalu e-uprave moći da se izdaju digitalni sertifikati o vakcinaciji koji su kompatibilni sa EU. To je nova usluga koju će sada IT kancelarija i e-portal nuditi", kazala je Matić.

Dodala je da stari sertifikati koji imaju vakcinisani građani Srbije još uvek važe u našoj zemlji i poručila da sa njima građani mogu da uđu u zemlje EU, ali da nisu priznati na ulasku u muzeje restorane, pozorišta i kafiće.

Novim digitalnim sertifikatom, od petka kada je usluga vađenja ovog dokumenta na raspolaganju građanima Srbije, tvrdi ministraka, rešiće se problem poseti ugostiteljskim i turističkim objektima širom Evrope.

Matić je objasnila razliku između digitalnog zelenog sertfikata koji izdaje EU i našeg koji je do sada bio validan u Srbiji.

"Razlika je ta što je naš sertifikat davao informacije o prvoj i drugoj vakcinaciji, kao i o buster dozi, a EU ima drugačije standarde po kojima se za svaku vakcinaciju dobija poseban kod kojim se štite lični podaci", poručila je Matić.

Prema standardima EU smatra se, nastavlja ona, da nije neophodno da se znaju podaci kada se neko prvi ili drugi put vakcinisao ili primio buster dozu, već se, prilikom učitavanja, u zavisnosti od pravila svake zemlje povlači podatak koji je potreban da bi sertifikat bio validan.

"Pravila su različita od zemlje do zemlje. Takođe, različiti podaci i pravila su potrebni za ulaske u nćne klubove, od ulazaka, preko dana, u supermarkete ili restorane", kazala je ministarka.

Navela je da će se u Srbiji izdavati sertifikat kako u PDF formatu, tako i putem mobilne aplikacije, dok će od sledeće nedelje digitalni zeleni sertifikati biti dostupni i u poštanskim ekspoziturama.

Kazala je da je izgled sertifikata drugačiji od dosadašnjg koji je podrazumevao QR kod na osnovu koga se povlačio podatak o vakcinaciji.

Stifikat se izdaje za sve primljene vakcine koje su dostupne u Srbiji i na aplikaciji će se prikazati podatak o vrsti vakcine, a validnost sertifikata zavisiće od toga koju vakcinu priznaje određena zemlja članica EU, objasnila je Matić.

Ona je istakla da je moguće da ukoliko neka zemlja ne priznaje Sinofarm ili Sputnjik V može da se desi da nije moguće ući u tu državu.

"Meni se desilo da sam putovala u zemlju koja nije prihvatila Sputnjik, kojom sam vakvinisana i revakcinisana, iako sam primila buster dozu Fajzer vakcine. Ta zemlja nije mogla da prihvati moje potvrde kao validne, jer će tek za šest dana ruska vakcina kod njih biti priznata, te sam morala da radim PCR test i budem u posebnim uslovima", rekla je Matić i nasuprot tome dodala da postoje zemlje EU koje ne traže nikakve potvrde o vakcinaciji.

Najavila je da će novi sertifikat važiti koliko traje i vakcina koju je pojedinac primio, te da će ukoliko bude bilo neophodno morati da se primi i četvrta doza u zavisnosti od preporuka zdravstva.

#Tatjana Matić