AKTUELNO

Građani Srbije će od petka ujutru na portalu e-Uprave moći da preuzmu digitalne zelene certifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u novi certifikat. Istakao je da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj prvih vakcina, za oko 70 odsto, kao i da je trenutno vakcinisano 56,7 odsto punoletnih građana Srbije.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da je jučerašnja odluka Evropske komisije o priznavanju kovid potvrda iz Srbije stupila na snagu i da je potrebno 48 sati da se prilagode tehnički sistemi Evropske unije.

Foto: TV Pink Printscreen

Što praktično znači da od petka ujutru očekujem novu elektronsku uslugu na portalu Elektronske uprave koja će podrazumevati izdavanje digitalnih zelenih sertifikata koji će biti EU kompatibilni - kazao je Jovanović.

Naveo je da se novi certifikati razlikuju od onih koji su dosad bili izdavani.

"Imaju poseban ku-ar kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir", naglasio je Mihailo Jovanović.

Naglasio je da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u certifikat.

"Evropska agencija za lekove ima svoje preporuke, zemlje članice EU na različite načine donose odluke i od zemlje do zemlje zavisi koja zemlja priznaje koju vakcinu. U svakom slučaju, svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji će biti i u tom EU sertifikatu", objasnio je Jovanović.

Naveo je da će građani Srbije sa novim certifikatom moći da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban certifikat, ali i u 22 zemlje van EU koje su pristupile tom sistemu.

"Građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde"

Foto: Pixabay.com

Jovanović je objasnio da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi certifikat biti potreban onima koji putuju u države članice Evropske unije, a najavio je i da će biti uvedene dve nove mobilne aplikacije.

"Jedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikata. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibilnost svih sistema. Takođe, postojaće i druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika", naglasio je Jovanović.

Dodao je da će od sledeće nedelje i novi certifikati biti dostupni za izdavanje u poštama širom zemlje.

"U Srbiji vakcinisano oko 56,7 odsto punoletnih građana"

Govoreći o vakcinaciji, Mihailo Jovanović je rekao da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj prvih vakcina, za oko 70 odsto.

"Trenutno je u Srbiji vakcinisano oko 56,7 posto punoletnih građana Srbije. Ono što je interesantno da je najviše onih u starosnoj grupi od 31 do 45 godina, što pokazuje da su konačno i mlađi građani krenuli da se vakcinišu, što je dobar put ka sticanju kolektivnog imuniteta", kazao je Jovanović.

Istakao je da u pojedinim lokalnim samoupravama ima pomaka u vakcinaciji.

"Imamo gradove i opštine kao što su Preševo, gde je 76 posto, Priboj 67, Mali Zvornik 64, Kladovo 63 i Beograd 61 posto punoletnih građana već vakcinisano. Nažalost, imamo i one koji su ispod 33 posto, to su Tutin, Lajkovac, Mionica, Novi Pazar, Ub i Ljig", rekao je Mihailo Jovanović.