AKTUELNO

Evropska komisija priznala je juče digitalne kovid sertifikate koje izdaje Srbija, a novi dokument s kojim će moći da se uđe u muzeje, bioskope, restorane i ostale ugostiteljske objekte širom Evrope naši građani moći će da dobiju već danas, potvrdila je Tatjana Matić, ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Ona je precizirala da Kancelarija za IT uvodi novu uslugu, koja će se zvati digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU, dok će stari srpski sertifikat ostati u upotrebi u zemlji.

- Digitalni zeleni sertifikat prošao je integracioni test Evropske komisije, koji postaje integrisan u evropski zeleni sertifikat. Ono što građani treba da znaju jeste da će Kancelarija za IT danas uvesti novu vrstu usluge, gde će, pored digitalnog zelenog sertifikata koji se sada izdaje, moći da odaberu opciju digitalni zeleni sertifikat kompatabilan sa EU - rekla je ministarka i dodala:

- Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija na kojoj će građani moći da preuzmu taj sertifikat kompatibilan sa EU na svojim telefonima. Takođe, od sledećeg ponedeljka i na šalterima pošte će biti moguće dobijanje novog sertifikata. Stari zeleni sertifikati važe za našu zemlju, ali bolje je imati zeleni sertifikat koji je kompatibilan sa EU jer će ljudi s njim lakše koristiti pogodnosti te zemlje - zaključila je Matićeva, i dodala da je priznavanje vakcina i dalje bilateralna stvar i zavisi od zemlje do zemlje članice EU.

Inače, pored srpskog, Evropska komisija juče je priznala i kovid sertifikate koje izdaju Gruzija, Moldavija i Novi Zeland, ekvivalentne kovid sertifikatima EU, a evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je ocenio da će to olakšati putovanja građanima navedenih zemalja, ali i da će državljani evropskih zemalja biti u mogućnosti da putuju.

Istovremeno, rukovodilac sektora za unutrašnju kontrolu komunalne milicije Ranko Šekularac upozorio je juče da je primetna zloupotreba kovid propusnica, njihovog falsifikovanja i korišćenja tuđih isprava.

- Komunalna milicija je ovlašćena da osobu za koju se utvrdi da nema validan zeleni sertifikat udalji iz objekta. Ta osoba za nas nema sertifikat. Međutim, to lice je u riziku da iz jedne prekršajne odgovornosti pređe na teren krivične odgovornosti ukoliko se dokaže da je na neki način falsifikovalo ispravu, tj. zeleni sertifikat - kazao je Šekularac i istakao da i svaki kovid redar može da obavesti nadležno tužilaštvo ili policiju ukoliko posumnja u verodostojnost nekog dokumenta.

Autor: