AKTUELNO

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, u prisustvu saradnika, sastao se danas sa direktorom Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije, Brankicom Simanić.

Oni su ovom prilikom razgovarali o unapređenju ženskog preduzetništva i uspostavljanju efikasnijih mera podrške ovom važnom privrednom sektoru, sa posebnim fokusom na novi ciklus konkursa u 2022. godini.

Učesnici današnjeg susreta su diskutovali o uspostavljanju efikasnije saradnje i potpisivanju sporazuma o saradnji u decembru mesecu, a sa ciljem zajedničkog organizovanja ,,otvorenih dana“ namenjenih preduzetnicima i ranjivim kategorijama u preduzetništvu. Jedan od aspekata susreta je svakako razmena iskustava, znanja i primera dobre prakse, te zajedničko delovanje kroz vidove institucionalne podrške preduzetništvu.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

,,Preduzetništvo kod žena nije odlika pola, već je preduzetništvo odlika osobe koja želi da se bavi preduzetništvom, stoga je ova oblast za nas veoma značajna. U toku ove godine smo ženskom preduzetništvu pomogli u tri segmenta, a prvi je svakako konkurs za žensko preduzetništvo, gde smo izdvojili 20 miliona dinara, s tim što smo kao uslov postavili i kriterijum da su žene upravitelji u preduzeću, a vodeći računa i o broju žena angažovanih u preduzeću. Prvi put smo sa Razvjonim fondom napravili zajedničku kreditnu liniju gde su podržane žene u turizmu. U ukupnim konkursima Sekretarijata, a tu govorimo o preko 200 miliona dinara, preko 40 odsto su aplikanti žene, što je veoma značajno“, istakao je dr Ivanišević.

On je dodao da se nastavlja sa razgovorima o nastavku saradnje sa PKS-om, uzimajući u obzir njihova iskustva, te da će u predlogu budžeta biti opredeljena sredstva za poseban konkurs namenjen podršci ženskom preduzetništvu.

Cilj Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije je rad na unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji, a kroz rad dve organizacione jedinice - Stručnu službu za podršku Parlamentu preduzetnika i Kancelariju za preduzetništvo.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Branislava Simanić iz PKS-a je istakla da je na teritoriji Vojvodine evidentirano oko 55.000 preduzetnika, a od toga preko 20.000 jesu preduzetnice. Ona je posebno istakla Sekciju za žensko preduzetništvo PKS-a koja u mnogome nastoji da utiče na ekonomsko osnaživanje žena preduzetnica u Srbiji i promociju razvoja ženskog preduzetništva, pomažući im da nastupaju na sajmovima, plasiraju svoju robu i usluge na strana tržišta, a uz organizaciju čitavog niza besplatnih edukacija, insistirajući na digitalizaciji poslovanja i na inovativnosti.

Simanićeva je dodala da je formiran i sektor za omladinsko preudzetništvo, kako bi podstakli što veći broj mladih da započnu sopstveni posao, da otvaraju nova radna mesta i prihoduju u Republici Srbiji.

Ključne teme danas su bile i zajedničko organizovanje i nastup privrede i privatnog sektora Republike Srbije, kao i AP Vojvodine, na predstojećem Sajmu preduzetništva, koji se krajem marta meseca 2022. godine održava na Novosadskom sajmu, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, uz podršku Novosadskog sajma. Ovim povodom će Privredna komora Srbije će uzeti aktivno učešće u organizacionim aktivnostima ove sajamske manifestacije, uz mnogostruki doprinos kroz učešća privrednika iz čitave zemlje i regiona, edukativnih radionica, organizacija B2B susreta i drugih vidova javnog nastupa, sa ciljem promovisanja i umrežavanja privrede zemlje i regiona.