AKTUELNO

Mnogi ponovo otkrivaju lepote planine Vujan kod Čačka, a da se lakše snađu pomaže im nedavno markirana pešačka staza, kojom je nekada prolazio i partijarh Pavle.

Šetnja planinskim stazama, banjska voda i manastriski mir, priča se, 1946. godine pomogli su da se izleči Gojko Stojčević, koji je kasnije nastavio monaški put i postao patrijarh Pavle.

"Pričali su mi da je tim putem išao peške od manstira do lekara u banju Gornju Trepču. Mi smo kao deca ovuda prolazili i nadali se da ćemo ga možda sresti", priča stari meštanin sela Gornja Trepča za Rinu.

Iako su mu lekari predviđali samo nekoliko meseci života, tad iskušenik u manastiru Gojko Stojčević, a kasnije srpski patrijarh Pavle, doživeo je isceljenje. U znak zahvalnosti ručno je izrezbario mali drveni krst koji se i danas čuva u manastirskoj riznici kao svetinja.

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio upravo ovde i da se to ne bi zaboravilo meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu – Staza patrijarha Pavla.

"To je staza zdravlja i staza iseceljenja. Siguran sam da za Srbe ima simboličku vrednost. Treba da pratimo stazu patrijarhu Pavla i kao pojedinci i kao narod. Sama šetnja ovuda ima lekoviti značaj i daje mir", kaže za Rinu, meštanin Milinko Gojković.

Dugo je staza kojom je prolazio bila neprohodna. Postavljanje signalizacije za pešačko-planinarsku turu "Stazu patrijarha Pavla" bio je veoma zahtevan poduhvat.

"Preko 30 raskrsnica odnosno krivina koje, da tako kažem mogu da stvore zabunu kod pešaka i planinara i upravo zbog toga je bilo jako izazovno obeležiti sve te raskrsnice da prosto ne bi neko došao u situaciju da se izgubi u planini", kaže Stefan Lukić.

Procenjuje se da je, da pređete stazu dugu sedam kilometara, bez obzira na fizičku spremnost, potrebno oko dva sata hoda. Uz praćenje orjentacionih informativnih tabli, preostaje samo uživanje u prirodi.

Foto: RINA

"Prosto, ovo je još jedan od načina da se skrene pažnja i na banju Gornja Trepča i na manastir Vujan i na planinu Vujan, koja je prelepa planina i zaslužuje da bude ponovo otkrivena, da tako kažem, od strane svih turista pogotovu onih koji vole aktivan odmor", ističe Stefan Lukić.

U Turističkoj organizaciji Čačka najavljuju obeležavanje još jednog kraka, a ovaj mladi Čačanin nastavlja biciklističkim i pešačkim stazama.

"Počinje da bude sve veće interesovanje za pešačke staze tako da u suštini širom Srbije već radim na projektima da se mnoge te lepote obeleže i budu da tako kažem dostupnije ljudima koji žele da posete neke nove krajeve naše zemlje", dodaje Stefan.

Na stazi patrijarha Pavla na planini Vujan u planu je i postavljanja tematskih tabli sa citatima-mislima patrijarha Pavla.