AKTUELNO

Evropskom parlamentu smeta mural Ratka Mladića u Beogradu, a ne reaguju na sraman grafit u Zadru koji postoji više od pet godina i veliča fašizam, ustaštvo i progon Srba.

Poslanici Evropskog parlamenta na čelu sa Violom fon Kramon osudili su u zajedničkom saopštenju vlast u Srbiji i predsednika Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog "ratnog zločinca".

Kako je moguće da Evropski parlament osuđuje Srbiju za mural koji je nastao pre četiri meseca, a ne osuđuju svoju državu članicu, Hrvatsku, koja veliča ustaštvo i progon Srba u centru Zadra muralom vojnika sa šahovnicom koji stoji netaknut više od pet godina?

Naime, na muralu koji se nalazi u centru Zadra nalazi se vojnik crne legije sa šlemom, a na sredini šlema se može videti šahovnica, koja počinje belim poljem, što je oznaka Ustaša i Nezavisne Države Hrvatske koja je uz pomoć Hitlerove Nemačke postojala pod vođstvom ustaškog režima od 1941. do 1945. godine.

Kako je moguće da evroparlamentarcima ne smeta fašistički mural na kome piše "Oluja ne prestaje" aludirajući na zločinačku operaciju u kojoj je proterano 250.000 Srba?

ustaški mural u centru ZadraFoto: Srbija Danas
Da stvar bude još gora, Hrvati su 1991. godine u blizini mesta na kome je oslikan mural, porazbijali više od 100 lokala čiji su vlasnici bili Srbi u čuvenoj "Zadarskoj noći" po uzoru na Hitlerovu "Kristalnu noć".

Foto: Srbija Danas

Već smo navikli na dvostruke aršine i beskrajno licemerje evroparlamentaraca, ali ovoga puta Viola fon Kramon je prevazišla samu sebe.

Šta je Zadarska noć?

Zadarska kristalna noć ili Progon zadarskih Srba 1991. je naziv za rušilački pohod hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991. godine, kada je više od 2.000 Hrvata naoružanih palicama, motkama, kamenicama, šipkama, flašama krenulo u uništavanje i pljačkanje imovine Srba (kuća ili vikendica) i lokala firmi iz SR Srbije. Uništeno je više od 130 objekata i 470 srpskih kuća.

Nakon održanih višestranačkih izbora u SR Hrvatskoj 22. aprila 1990. godine u Zadru je pobedila stranka HDZ, koja je u svom političkom programu jasno isticala želju za nezavisnošću tj. odvajanjem SR Hrvatske od SFRJ. U celoj SR Hrvatskoj vladala je velika euforija zbog pobede HDZ na izborima, a nakon toga sve češće su se mogle javno videti slike ustaških zločinaca (Ante Pavelića, Alojzije Stepinac, Maks Luburić), ustaški pozdravi i čuti ustaške pesme. Srbima u SR Hrvatskoj je to budilo avetna sećanja na progone i genocid iz vremena NDH.

Od maja 1990. do maja 1991. godine situacija se iz dana u dan pogoršavala i Srbi su bili strahovito uplašeni za svoju ličnu sigurnost i svoje imovine. Redovno su se mogli videti i ustaški grafiti, a veliki broj Srba je preko telefona dobijao pretnje da moraju da se isele iz Zadra i odu u Srbiju. Dobijali su čak i preteća pisma u kojima je stajao potpis "HDZ". Srbi su dobijali otkaze na poslu, a čak su im i deca u školama psiho-fizički maltretirana. U stambenim zgradama postojali su određeni članovi HDZ koji su imali zadatak da paze na kretanje svojih komšija Srba.