AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je da će do kraja godine biti znatno povećane plate u vojsci, a da Vlada Srbije trenutno ne razmatra vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, jer oko toga nije postignut konsenzus. U intervjuu za "Politiku", najavljuje i da će do kraja godine stići "migovi" iz Rusije.

Vulin naglašava da kao drzava moramo da razmisljamo kako da pripremimo generaciju koja stasava za potencijalne bezbednosne izazove.

"U javnosti se stekao utisak da su svi za ponovno uvođenje obaveznog sluzenja vojnog roka, ali čim je vojska pocela da zove ljude na vojne vezbe culi smo talas kritika: "militarilazacija drustva", "u koji rat nas vodite", "dosta nam je ratova". A samo smo pozvali na vojnu vezbu", istakao je ministar.

On je napomenuo da treba da budemo svesni da svaki resurs mora da se stavi u funkciju potencijalnog odvraćanja i potencijalne spremnosti za ono sto nas čeka - od klimatskih promena, poput katastrofalnih poplava i požara, pa do migrantske krize, jer, kako je ocenio, današnji svet ne postaje ni biolje ni bezbednije mesto.

Govoreći o poboljšanju materijalnog položaja pripadnika Vojske, on je rekao da će plan biti ispunjen do kraja godine i da je vrhovni komandant dao naređenje da se poboljša materijalni položaj svih pripadnika Vojske Srbije, ali i da se vodi računa o njihovim porodicama.

"Do kraja godine ćemo sigurno znatno povećati plate, posebno vodeći računa o vojnicima po ugovoru, podoficirima i oficirima s nižim primanjima", naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, vrhovni komandant je posebno zainteresovan da reši pitanje stambene izgradnje i rešavanja stambenog pitanja pripadnika bezbednosnih struktura, što se ne odnosi samo na pripadnike Ministarstva odbrane, već i pripadnike MUP-a i BIA.

VUČIĆ pustio u rad TREĆU FABRIKU Leonija u Srbiji: 'Niš će 2018. doživeti BUM'

Ministar je istakao i da do kraja godine sigurno stižu "migovi" iz Rusije, "Politička odluka je doneta i na scenu stupa tehnička realizacija dogovora. Rusija ima svoje procedure. Drugo je pitanje da li smo mi nestrpljivi. Sve se odvija u dogovorenim rokovima, do kraja godine će stići sigurno", najavio je on ne precizirajući da li će u tom paketu biti i poklon od 30 tenkova i 30 borbenih oklopnih vozila.

On je odbacio spekulacije o dovođenju u vezu isporuke "migova" sa davanjem diplomatskog statusa osoblju Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, ističući da to nije tačno.

"Ni slučajno. Mi ni na kakve ucene ne pristajemo", rekao je Vulin.

On je istakao da te dve stvari nisu uslovljene.

"Predsednik Vučić se susreo sa predsednikom Putinom 10 ili 11 puta. Ne znam ni za jednog predsednika zemlje koja nije u Zajednici nezavisnih država, a koji se u tako kratkom periodu toliko puta sreo s Putinom. I nikada se nije polazilo od ucena", naveo je on.

Istakao je i da Rusija ima veliko poštovanje za Srbiju koja je prijateljska, i nije joj uvela sankcije, a zahvalna je za principijelnu politiku Rusije kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Povodom navoda da je Srbija zainteresovana za nabavku sistema S-300, Vulin je rekao da se takav ozbiljan sistem ne kupuje preko noći.

"S-300 nije pitanje samo finansija, već deo strategije odbrane koju radimo i koja mora biti završena do kraja godine. Nabavka S-300 je strateška odluka", zaključio je ministar.

Vulin je istakao i da je oživljavanje naše vojne industrije realnost, i da se sve više veruje da smo u stanju da proizvedemo moderno oružje, navodeći kao primere "noru", "lastu", "šumadiju", "aleksandra", "lazara", "miloša" ili raketu "alas".

"Ove godine namenska industrija je sklopila ugovore za oko 700 miliona dolara, a nadam se da će do kraja godine ta suma biti i veća", rekao je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Plata

#Povećanje

'