AKTUELNO

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ističe da se osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u boksu Srbija vraća na svestku boksersku scenu.

Udovičić je gostujući na TV Pink istakao da je medalja ogroman iskorak u kvalitetu našeg boksa i da je rezultat kontinuiranog ulaganja u ovaj, ali i druge sportove.

- Izuzetno smo ponosni što je Beograd jedini grad, koji je drugi put organizator Svetskog prevnstva i to je već pokazatelj koliko su Beograd i Srbija dobri domaćini. Koliko su prepoznatljivi i koliko se i te granice pomeraju i drugi put nam daju mogućnost ili poverenje da organizujemo tako velika takmičenja - rekao je Udovičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ponosni smo što smo mogli da ugostimo više od 90 zemalja i 510 sportista i da im pokažemo naše gostoprimstvo i da im pokažemo koliko smo dobri domaćini i organizatori i koliko gledamo svetliju budućnost kada je reč o našem sportu

- Možda je najznačajniji spektakl koji smo napravili tokom prvenstva, i tokom otvaranja i vizuelni identitet, izgled Štark arene i ceremonija zatvaranja koja je naišla na oduševnjenje predstavnika Svetske bokserske organizacije. Pomereni su standardi u orgnizaciji i za druga takmičenja koja ćemo imati - dodao je Udovičić.

Udovičić je čestitao i osvajaču bronze Vladimiru Mirončikovom i Bokserskom savezu Srbije na vraćanju boksa na svetsku scenu.

- Izuzetno je značajno i za mlađe generacije, za Bokserski savez. To je rezultat kontinuiranog ulaganja kako u boks, tako i u ostale sportove. Medalja je ogroman iskorak u kvalitetu našeg boksa - naveo je Udovičić.

Prema njegovim rečima, ranijih godina je, ne samo u boksu, bilo pravo čudo da neki sportisti osvajaju medalje

Sada je postalo u potpunosti normalno.Ivana Španović je posle 36 vratila srpsku atletiku na svetsku scenu, kajakaši, rvači, veslači svuda je bio post više od 30 ili 35 godina. Sada Srbija očekuje medalje ne samo od kolektivnih sportova, nego od svih. I u popunosti nam je normalno da orgnaizujemo planetarna takmičenja

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar je istakao da je sada najveći izazov organizovati neko međunarodno tamičenje, a da je Srbija za to dobijala brojne pohvale.

Udovičić je naglasio nikada veće finansiranje sistema sporta po svim segmentima.

- U svim oblastima igramo ligu šampiona, naše želje su najvišeg kriterijuma. Stipendije za sportiste su bile pre osam godina 66.000, a sada su 99.000 dinara. Nacionalna priznanja 131.000 za zlato na Olimpijskim igrama, sada 199.000 dinara - podsetio je Udovičić.