AKTUELNO

RHMZ je prethodnih dana upozorio na obilne padavine kako u Beogradu tako i u drugim delovima Srbije.

U toku noći u severnim, zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima očekivale su se obilne padavine - od 30 do 50 milimetara za 24 sata, a u oblasti centralnog i južnog Banata, Beograda, jugozapadne i zapadne Srbije lokalno i više.

RHMZ je juče izdao crveni meteoalarm, koji označava vrlo opasno vreme za Zapadnu Srbiju, a narandžasti za Beograd, Banat, Šumadiju i jugozapad zemlje.

Foto: RINA

Izdato je upozorenje da se očekuje da padne od 30 do 50 milimetara kiše za 24 sata, a u oblasti centralnog i južnog Banata, Beograda, jugozapadne i zapadne Srbije lokalno i više.

Na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda očekivala se kiša i plјuskovi, a u Vojvodini i grmlјavina. U košavskom području i na planinama jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata olujni (sa udarima oko 20 m/s).

RHMZ je jutros upozorio građane na obilne padavine kako u Beogradu, tako i u ostatku Srbije, ali i na grmljavinu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Naredna dva sata na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, kiša i pljuskovi. U zapadnim krajevima, Sremu i Banatu jače padavine praćene grmljavinom. U Beogradu naredna dva sata kiša, u pojedinim delovima grada i pljuskovi sa grmljavinom ", navodi se u najavi RHMZ koja je objavljena u 7 sati.

Hidrometeorolozi upozoravaju da su moguća lokalna izlivanja na manjim bujičnim vodotocima. Na slivovima Jadra, Ljuboviđe, Drine, Lima, Kolubare, Uba, Tamnave i Ljiga sa pritokama vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od 05. do 07. novembra, upozorava RHMZ.

Meteorolog Đorđe Đurić otkrio je kakvo je stanje sa rekama u Srbiji i da li postoji opasnost od njihovog izlivanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Što se tiče većih reka, Dunava, Save, tu nema opasnosti od izlivanja. Problem mogu da predstavljaju manje rečice koje su zagađene, pa veća količina padavina može da dovede do poteškoća. Kako je već poznato, u Mačvi, Sremu, Bačkoj se i očekivalo da će biti pljuskova i veće količine padavina", kaže meteorolog Đurić.