AKTUELNO

Srbija je druga zemlja na svetu po smrtnosti od raka pluća. U susret mesecu koji je posvećen ovoj opakoj bolesti u jutarnjem programu Kurir televizije govorio je dr Spasoje Popević, načelnik odeljenja bronhoskopije i invazivne dijagnostike KCS.

On je naveo da pandemija korone traje godinu dana, a pandemija raka pluća mnogo duže.

Širom sveta na svaka 2 sata neko premine od ove bolesti, a kako je najbrže dijagnostikovati i kako se nositi sa ovom bolešću tokom korone objasnio je dr Popević.

- U svakom momentu bar dvadesetak pacijenata prođe terapiju vezanu za rak pluća. Pristup dijagnosticiji pacijentima koji su oboleli od raka pluća posebno je ugrožen od kada je nastupila pandemija. Rak pluća ima vrlo ozbiljnu kliničku sliku i tegobe se javljaju već kada je bolest u uznapredovanom stadijumu. Svaki pušač koji kašlje duže od tri nedelje, treba da ode na obavezni pregled. Kašalj, bol u grudima, promena karaktera kašlja, oni treba da se ranije jave lekaru i da se upute u neku od plumoliških ustanova i da se krene sa dijagnostikovanjem - kaže dr Popević.

Ovde je ključno krenuti što ranije sa dijagnostikom i lečenjem, naveo je dr Spasoje Popević.

- Kada je u pitanju samo lečenje, klinike u Srbiji ne zaostaju za svetskim klinikama. Pratimo sve svetkse trendove, na godišnjem nivou od tumora pluća leči se oko 5.000 pacijenata, što je zaista ogroman broj.

Zastrašujuća je statistika je da je Srbija na drugom mestu u svetu po smrtnosti od raka pluća, a doktor navodi da je crna statistika posledica kasnog dijagnostikovanja.

- Sa širom edukacijom pacijenata koji su simptomi, na koji način treba da se dođe do lekara i kako da se započne lečenje može se umanjiti ovaj procenat. Ljudi siptome pripisuju nekim drugim stvarima. Na primer najčešći simtom koji pacijenta odvodi kod lekara je iskašljavaje krvi, ali to znači da je tumor zahvatio neke veće disajne puteve i sama tegoba jeste dramatična, ali se javlja kod malog broja pacijenata - kaže dr Popević.

- Mi se trudimo da dijagnostika bude završena u najkraćem mogućem roku, a lečenje nismo prekidali ni u toku kovida. Moja preporuka obolelima od raka pluća je vakcinacija, jer kada ove dve bolesti koegzistiraju izazivaju fatalne posledice - naveo je načelnik odeljenja bronhoskopije i invazivne dijagnostike.

Autor: