AKTUELNO

U dečjim kovid bolnicama leži više od 30 mališana, od kojih je petoro na respiratoru, uključujući i dve bebe. U školama ukupno zaraženo 5.000 učenika.

Uoči sednice kriznog štaba i donošenja odluke o produžetku jesenjeg raspusta za školarce ministar prosvete Branko Ružić podsetio je javnost da je korona do sada u Srbiji odnela živote troje tinejdžera.

Iz dečjih kovid bolnica poručuju da se lekari bore za život još petoro dece koja su na respiratoru, uključujući i dve bebe, dok je hospitalizovano ukupno više od 30 mališana.

- Sve je više prijema kod pedijatara, to je tačno, ali ovo je period i sezonskog gripa i drugih virusa. Imali smo fatalnih ishoda, troje tinejdžera preminulo je od koronavirusa - rekao je juče ministar Branko Ružić.

Foto: Tanjug/Tanjug/Pixabay, Pink.rs

On je naglasio da virus ne dolazi iz škola, nego spolja, te da u obrazovnim ustanovama situacija nije alarmantna jer je nepun jedan procenat zaražene dece.

- Broj obolelih je do sada 5.000, a među nastavnim kadrom procenat zaraženih je 1,2 ili 1,3 odsto. Nemamo bojazan da takvo stanje može da ugrozi zdravlje nacije - rekao Ružić i najavio da će se početi sa edukacijom nastavnika, roditelja i dece u vezi sa epidemijom virusa korona i procesom vakcinacije.

Lekari iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj rekli su da se na toj klinici dve bebe sa ozbiljnim oštećenjima pluća nalaze na mehaničkoj ventilaciji zbog korone i da je njihovo stanje za sada stabilno, ali su vitalno ugrožene. Kako su ranije naveli, na toj klinici svakog dana se pregleda od 80 do 100 dece zbog respiratornih infekcija.

Zamenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Predrag Savić istakao je da na dečjem kovidu u njihovoj klinici za sada, srećom, nema dece na respiratoru.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Trenutno je u KBC "Dragiša Mišović" hospitalizovano 24 dece - rekao je dr Savić.

U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u utorak je s respiratora skinuta bebica stara šest meseci.

U toj bolnici je, međutim, na respiratoru još troje dece - jedna sedmogodišnjakinja i dvoje tinejdžera - devojčica od 16 godina i dečak od 17 godina. Prema ranijim informacija, na Institutu je hospitalizovano ukupno desetak mališana, a pedijatri apeluju da se samo vakcinacijom korona može obuzdati i životi dece zaštititi.

Podsetimo, među mališanima koji su preminuli od kovida su trinaestogodišnji dečak iz Sombora i šesnaestogodišnji učenik Hemijsko-tehnološke škole iz Kruševca.