AKTUELNO

Počev od 28. oktobra do 4. novembra popodne, instrumenti Republičkog seizmološkog zavoda registrovali su osam zemljotresa čiji epicentri su bili na teritoriji Srbije, a čija je magnituda po Rihterovoj skali je bila preko jedan stepen.

Serija je počela prošlog četvrtka u ranim jutarnjim satima kada je zabeležen blaži potres od 1,6 stepeni u području Brusa, a par sati kasnije tle je zaigralo na teritoriji Kruševca gde je bio epicenter zemljotresa jačine 1,7 stepeni. Ove zemljotrese niko nije ni osetio.

Foto: PIXABAY.COM/google.rs/maps/PRINTSCREEN

U subotu je zadrhtao Mladenovac a magnituda na Rihterovoj skali, prema zvaničnim podacima Republičkog seizmološkog zavoda, popela se na 2,7. Potom je tri puta podrhtavao Kragujevac, najpre u utorak kada su seizmolozi zabeležili potres jačine 1,6 stepeni. Naredna noć unela je nemir među Kragujevčane kada je ovaj grad poljuljalo 3,9 po Rihteru, a već narednog jutra zabeležen je zemljotres jačine 1,9 stepeni. Takođe u sredu ujutro registrovan je novi zemljotres sa epicentrom u Mladenovcu, ovaj put jačine 1,6 po Rihteru.

Foto: Pixabay.com/seismo.gov.rs

Da se tle na kome leži Šumadija ne smiruje pokazao je i današnji dan – ponovo se u Kragujevcu osetio zemljotres, ovaj put 2 po Rihteru. Bilo je to jutros, a već u ranim popodnevnim satima treslo se ispod Kopaonika. Epicentar ovog zemljotresa bio je u Blaževu na teritoriji Kuršumlije.

Ne podrhtava tle samo u Srbiji, trese se i region. Uređaji u Seizmološkom zavodu su od 1. novembra registrovali još 15 zemljotresa čiji epicentri su bili u Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Italiji i Grčkoj. Zemljotres jačine 3,3 Rihterova stepena jutros je registrovan na Rodosu, a pre toga i 23 kilometra jugozapadno od Tirane kada je izmereno 3,5 po Rihteru.

Foto: Pixabay.com, Pink.rs

Seizmološkinja Slavica Radovanović ukazuje da je poslednji zemljotres pre ove serije koji je zabeležen u Kragujevcu bio 2004. i iznosio je 1,37 stepena, a pre toga daleke 1931. Poslednji zemljotresi, objašnjava ona, navode da se u Šumadiji akumuliralo puno seizmičke energije. Kakav će biti epilog i kad će uslediti, dodaje ona, nezahvalno je odrediti zbog čega se ne odbacuje mogućnost da svaki naredni dan donese jači zemljotres.

-Bilo bi dobro da narednih dana imamo manje zemljotrese koji bi ukazali da se sleže seizmička energija. Najgore je kada uopšte nema zemljotresa i odjednom usledi jak udar. Mi seizmolozi ne možemo da predvidimo šta će se dogoditi naredih dana, ali na osnovu parametara možemo da kažemo šta se može dogoditi u dužem vremenskom intervalu, - kaže Slavica Radovanović.

Ona ne isključuje mogćnost da u narednih 10 godina Šumadiju pogodi zemljotres i do šest stepeni Rihterove skale.

- To može da znači i već sutra, ili za nekoliko dana, a može i da znači za 10 godina. Takođe, to ne znači da će biti baš šest stepeni. Može da bude 5,5 stepeni. Treba reći da imamo i druga okolna žarišta pa mogu da se dogode i dva jaka zemljotresa, - dodaje ona.