AKTUELNO

Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska sredstva najavila je da danas u Srbiju stiže vakcina Moderne, te da se očekuje da bi se na punktovima za vakcinaciju mogla naći do kraja nedelje.

Dodala je da je u postupku i vakcina kompanije Džonson i Džonson i ponovila da nema odstupanja od standarda, propisa i zahteva koje svaka serija vakcina mora da ispuni, pre nego što se nađe u prometu.

Navela je i da se provera koju Sputnjik prolazi ne razlikuje od provere drugih vakcina, bez obzira na to što je proizveden u Srbiji.

Prilikom kupovine leka, prema njenim rečima, važno je da se svaki lek nabavi u legalnom lancu snabdevanja.

Inače, kako je izjavila, do sada je dato blizu sedam miliona pojedinačnih doza vakcina u našoj zemlji i bilo je 1.175 prijava na neželjene reakcije na vakcine.

"Do juče smo imali 1.175 prijava, što je jedna na šest do sedam hiljada datih doza, zavisno od vremenskog intervala u kojima pratimo tu statistiku", rekla je Mirkovićeva.

Neželjene reakcije su, kako kaže, obično one koje spadaju u očekivane i koje se javljaju na samom mestu primene, poput bola, crvenila, otoka, malaksalosti, povišene temperature i glavobolje, a više od 70 odsto tih reakcija prolazi spontano.

Mirković je podsetila da se neželjene reakcije prijavljuju Agenciji za lekove, ali da mogu da se prijave i Institutu za javno zdravlje "Batut".

"Važno je da prijavljujemo sve neželjene reakcije, sumnje koje imamo na sve lekove, a posebno na vakcine. Bitno je da smo u nedelji u kojoj je kampanja svesnosti, odnosno kampanja promocije i prijave neželjenih reakcija koja se svake godine pocetkom novembra dešava globalno", izjavila je Mirković.

Napomenula je da su na osnovu dosadašnjih prijava isključene mogućnosti da je sama vakcinacija povezana sa smrtnim ishodom, te kaže da su sve neželjene reakcije manje od posledica obolevanja i da je neuporedivo veća opasnost odposledica kovida i od ishoda nego od vakcinacije.

#vakcine