AKTUELNO

U Hrvatskoj je najavljeno da će se graditi veliki filmski studio, ipak mediji u susednoj državi naveli su da je ovaj projekat neće moći da nadmaši ono što je uspešno uradio Željko Mitrović koji je vlasnik najvećeg filmskog studija u regionu 'PFI studios' koji se nalazi u Šimanovcima kod Beograda.

U televizjskoj emisiji RTL Direkt istaknuto je da Srbija dominira filmskom industrijom i da je za to zaslužan upravo vlasnik TV Pink Željko Mitrović.

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

Kako se navodi u Šimanovcima je Mitrović još 2011. godine izgradio najveći filmski studio koji je zahvaljujući uspehu već i isplatio investiciju.

Od tada su se u Šimanovcima snimali prvorazredni holivudski filmovi i srpske TV serije i hrvatske TV emisije.

- Nema šta se sve u ovom filmskom studiju ne može snimiti, od piratskog napada, do najstrašnijeg horora, akcijske pucnjave i napada vanzemaljaca. Venecija, Firenca, Monako i San Francisko ovde su stalne kulise. A ovde su do sada snimali i Selma Hajek, Danijel Krejg, Mel Gibson, kao i Džoni Dep - rečeno je u emisiji.

Foto: RTL Direkt

- Jedan od najmodernijih filmskih studija nalazi se upravo u Šimanovcima kod Beograda. Upravo na ovom mestu snima se poularna američka naučno-fantastična serija 'Outpost'.

Foto: RTL Direkt

- Ovde u studiju gde se danas nalazimo su snimali i Selma Hajek i Džon Kjuzak, sestre Olson - rekla je Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

Foto: RTL Direkt

Za sada ima ukupno osam velikih hala za snimanje, a sa snimanjem reklama krenulo se pre 10 godina.

Foto: RTL Direkt

- Prvo je bilo pet, pa smo nova tri kasnije pravili, evo sada se grade još 2. Lagano se širimo, u planu nam je da uradimo 'water tank' koji nemamo u ovom delu Evrope - rekao je Igor Turčinović, direktor PFI studija.

Foto: RTL Direkt

On je objasnio da je 'water tank' specijalno važan za snimanja pod vodom.

Impresivan led ekran za snimanje filmova koji u celoj Evropi imaju samo Srbija i Nemačka.

Filmska industrija uspešno se borila i sa pandemijom koronavirusa o čemu svedoči i uspeh PFI studija u Šimanocima, s obziurom da je zarada od snimanja bila na visini one pre pandemije.

Video: RTL