AKTUELNO

Medicinska sestra u jednom valjevskom obdaništu pretrpela je psihičko maltretiranje i pretnje od strane dede jednog deteta kojem je izmerila visoku temperaturu prilikom dolaska u vrtić.

Iste pretnje potom je, kako tvrdi u svojoj krivičnoj prijavi, od strane tog lokalnog biznismena doživela i u kancelariji direktorke obdaništa.

Nemio događaj, kako saznaje "Blic", dogodio se 26. oktobra u obdaništu u jednom obdaništu kada je J. A. (47), zaposlena na radnom mestu saradnika za preventivnu zdravstvenu zaštitu dece, u sklopu protokola zaštite od zaraze korona virusom u valjevskoj Predškolskoj ustanovi, prilikom pokušaja da mališanu kojeg je dovela njegova majka i deda V. V. (66) izmeri temperaturu, doživela salvu uvreda i pretnji.

- Zbog toga što je njegovo unuče vratila zbog visoke temperature, V. V. je medicinsku sestru vređao rečima “ku*ko, ku*vo i ja*aro”, uputivši joj pretnje “da će je polomiti” i “da će nestati”, te “da nikada i nigde neće raditi”. Pola sata kasnije, na poziv direktorke predškolske ustanove, u njenoj kancelariji i u prisustvu još nekoliko osoba, V. V. je iste uvrede i pretnje prema J. A. ponovio – navodi se u krivičnoj prijavi koju je J. A. podnela valjevskoj policiji zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. KZS.

Zatraženi snimci sa kamera

O slučaju je potom obavešteno i valjevsko Osnovno tužilaštvo koje je, kako se saznaje, oštećenu uputilo da podnese i privatnu tužbu za vređanje, a u sklopu istrage incidenta zatražilo da iz obdaništa bude uzet snimak video nadzora, te izjave od V. V. i svedoka događaja.

Foto: Burst

Od V. V, koji je, kako pokazuju podaci APR zakonski zastupnik jedne poznate valjevske firme, policija je u međuvremenu oduzela oružje koje ima u legalnom posedu, uz potvrdu o privremeno oduzetim predmetima.

Nakon incidenta, zbog preživljenog stresa, J. A. se javila i Odeljenju neuropsihijatrije bolnice u Valjevu.

Šturo saopštenje ustanove

Direktorka ove Predškolske ustanove u Valjevu S.Đ., čija je zaposlena medicinska sestra podnela krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti, nije odgovorila na pozive i poruku "Blica". Ustanova je, međutim, izdala šturo saopštenje za javnost u kojem se priznaje da je tačno da su se 26. oktobra članovi porodice deteta, koje je korisnik ove ustanove, "obratili direktoru nezadovoljni radom zaposlene, medicinske sestre za preventivnu zdravstvenu zaštitu i negu".

- U skladu sa pravilima ponašanja u Predškolskoj ustanovi i drugim aktima “ustanove, v. d. direktora je zajedno sa pomoćnikom direktora obavio razgovore i saslušao sva lica koja su bila učesnici ovog događaja, vodeći računa o tome da razgovor između svih aktera bude korektan i kulturan. Po okončanju istog, zaposlenoj i roditelju deteta je predočeno da moraju da dostave pismene izjave i da će po analizi istih i u skladu sa aktima Ustanove biti doneta odgovorajuća odluka – stoji u saopštenju uprave valjevskih vrtića.