AKTUELNO

Cilj Vlade Srbije je da dostigne evropski nivo od oko 11 odsto.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da će NSZ ove godine aktivnim merama zapošljavanja uvesti 141.714 osoba, te da će veliki broj od njih naći posao i svoje mesto na tržištu rada.Vlada Republike Srbije i za sledeću godinu opredelila je 2,8 milijardi dinara za aktivne mere zapošljavanja, kao i 550 miliona dinara za podsticaj zapošljavavnja osoba sa invaliditetom. Ccitava vlada kao najvažniji cilj stavlja pred sebe povećanje zaposlenosti i bolji kvalitet života za sve naše građane- istakao je ministar.Među njima su svakako i IT stručnjaci, primetio je Vulin, navodeći da je za njima velika potražnja, te da se može reći da još nismo u stanju da zadovoljimo potrebe tržišta i da se sada stvara nova generacija "ajtijevaca" koji će biti u stanju da vrlo lako pronađu posao, da veoma dobro zarađuju i da, doprinose zajednici.

Nezaposlenost u Srbiji 2012. bila je na nivou 23,9 odsto, razlika se sada i te kako vidi. Ove godine, od 1. januara do 31. oktobra, sa evidencije NSZ, a poredeći sa evidencijom prijave obaveznog socijalnog osiguranja, zaposleno je 222.145 ljudi, što je, u odnosu na prošlu godinu, povećanje od 6,7 odsto.

Vulin je podsetio i da će od 1. januara biti povećane plate u delu javnog sektora, kao i minimalna cena rada. -Delimo ono što imamo, a više smo zaradili i više smo uštedeli i zato se tako i ponašamo- rekao je ministar.Osvrćući se na neusklađenost između obrazovnog sistema i potreba privrede, naveo je da se radilo po sistemu koji je tu decenijama i "koji nije previše vodio računa o tome šta će sutra biti potrebno, koja zanimanja".-Veliki broj naše dece koja završe važne visoke škole, jednostavno nisu kompatibilna na tržištu rada. Sve što govorimo i o dualnom obrazovanju, o reformama u prosveti, upravo je odgovor na zahtev privrede", rekao je Vulin otvarajući Specijalizovani sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije u Nišu.S. M.

#Aleksandar Vulin

#NSZ

#Nezaposlenost

'