AKTUELNO

Ulica je otvorena povodom posete premijera Srbije i potpisivanja sporazuma između Astane i Beograda.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Astane Aset Isekešev otvorili su ulicu "Nikole Tesle" u prestonici Kazhastana, a Vučić je ocenio da je velika čast što je jedna ulica u prijateljskoj zemlji dobila ime našeg najvećeg naučnika. Premijer Srbije i gradonačelnik Astane otkrili su u naselju "Famili viledž" tablu su nazivom ulice, a svečanosti su prisustvovali građanи Astane. Gradonačelnici Astane i Beograda potpisali su Memorandum o saradnji dva grada.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Time je, kako ističu astanske vlasti prestonica, Srbije je postala 45-ta na spisku gradova pobratima Astane.Vlasti grada Astane donele su 8. novembra odluku da se ulica, koja je do danas nosila naziv 350-ta ulica, dobije naziv po srpskom naučniku "Nikoli Tesli".

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Premijer Srbije i gradonačelnik Astane podvukli su u obraćanju da je ulica "Nikole Tesle", kao i spomenik kazahstanskom piscu Žambilu Žabajevu u Beogradu, te namera da se u glavnom gradu Srbije jednoj ulici da naziv Kazahstanska, dokaz prijateljstva dve zemlje i dva naroda.Oni su izrazili uverenje da će ulica Nikole Tesle, kao i međusobne posete doprineti jačanju saradnje dve zemlje. Vučić je naglasio da je Srbija prijateljska zemlja Kazahstana i da želi dalje produbljivanje saradnje.S. M.

#Aleksandar Vučić

#Astana

#Nacionalni muzej

'