AKTUELNO

U KBC Zvezdara hospitalizovano je 397 pacijenata zaraženih kovidom 19, a od toga 50 njih smešteno je na intenzivnoj nezi, sa teškom kliničkom slikom, izjavila je dr Vladanka Stefanović, anesteziolog i koordinator za kovid ove bolnice.

Ona je ukazala da slobodnih mesta na intenzivnoj nezi trenutno ima pet ili šest, a i ta mesta u toku dana će se popuniti pacijentima kojima se stanje pogorša i koji pristižu na intenzivnu negu.

Stefanović je za Tanjug navela i da je od ukupnog broja pacijenata koji se nalaze na intenzivnoj nezi, 17 njih intubirano, dok su ostali na drugim oblicima ventilacije.

Kod hospitalizovanih pacijenata klinička slika ide od lake do veoma teške, ali je na odeljenjima na kojima su smešteni oboleli sa umerenom kliničkom slikom situacija teža nego u prethodnim talasima, upozorila je dr Stefanović.

"Na intenzivnoj nezi su pacijenti sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom, koji zahtevaju ozbiljnu kiseoničku potporu, od ''haj-flou'' aparata do kompletne mehaničke ventilacije," objasnila je Stefanović.

Dodala je da u ovom talasu epidemije više ima mladih pacijenata, a sada je najviše onih u srednjem životnom dobu.

Stefanović je ukazala i da u ovom talasu ima više smrtnih ishoda nego što ih je bilo ranije, jer se teška klinička slika brzo razvija, a bolest brzo napreduje.

Najčešće umiru pacijenti sa propratnim oboljenjima i slabim imunitetom, kao i oni koji nisu vakcinisani, dodala je ona.

"Broj umrlih pacijenata na dnevnom i mesečnom nivou nije konačan, te ne možemo govoriti o procentima, ali se dešava da dnevno bude od pet do osam smrtnih ishoda", rekla je Stefanović.

Dodala je da, ipak, 80 odsto pacijenata koji su primljeni ozdrave, dok 20 odsto hospitalizovanih ostaje na dužem lečenju, ali da broj zaraženih, hospitalizovanih i nih koji ozdrave varira iz dana u dan.

Stefanović je dodala i da, u proseku, 50 ljudi iz ove ustanove bude otpušteno kući i izlečeno, ali istakla da stalno pristižu novi zaraženi, te da su kapaciteti bolnice popunjeni.

#KBC Zvezdara