AKTUELNO

Za sada nema nikakvih protokola o tome da li će treća doza "fajzera" biti dovoljna da se svuda putuje!

Pojedini građani koji su primili dve doze "Sinofarmove" vakcine odlučuju se da kao treću dozu prime "Fajzerovo" cepivo uvereni da će s njim moći da svuda slobodno putuju, jer mnoge zemlje Evropske unije ne priznaju kinesku vakcinu. Zbog toga ljudi misle da će treća doza biti ključni uslov za putovanja bez karantina i dodatnih potvrda, međutim, za sada nema nikakvih protokola o tome da li će treća doza "fajzera" biti dovoljna da se svuda putuje!

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, rekao je da sa primljenom trećom dozom vakcine protiv koronavirusa turisti imaju validan "zeleni sertifikat" i mogu da putuju u sve zemlje koje prihvataju vakcinisane turiste, a takvih država ima dosta.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pre putovanja turisti moraju da provere šta je potrebno za ulazak u tu zemlju u koju žele da putuju. Na samom sertifikatu, kada ga skenirate, ne vide se vakcine koje je turista primio, već samo zeleni znak da je sertifikat važeći i aktivan. U papirnom obliku se jedino vidi koje vakcine je turista primio i kada. Veći deo zemalja EU ne priznaje "sputnjik", a jedan deo ni "Sinofarmovu" vakcinu. Zasad nema nikakvih protokola da li će treća doza "Fajzerovog" cepiva biti dovoljna da se svuda putuje. Nijedna država se do sada nije izjasnila o trećoj dozi - kaže Seničić i dodaje:

- Većina zemalja EU priznaje vakcine "fajzer", "moderna", "astra zeneka" ili "džonson i džonson", ali i "sinofarm", koju je potvrdila SZO. Nijedna od tih zemalja nije donela odluku o trećoj dozi, niti o pravilima koja će se prihvatati.

#Fajzer