AKTUELNO

Dugo razmatrana odluka o upotrebi kovid propusnica konačno će biti na snazi i u našoj zemlji od danas, 23. oktobra u 22 časa. Ono u čemu ćemo se razlikovati od ostalih zemalja jeste da će biti potrebne samo u zatvorenim ugostiteljskim objektima.

Ipak, činjenica koja zbunjuje mnoge jeste da ovo nisu jedina mesta gde se okuplja veliki broj ljudi, pa stručnjaci naglašavaju da bi proširivanje kovid sertifikata i na druge objekte moglo uslediti jako brzo.

Iako su kafići i klubovi mesta gde su najveće gužve a naročito u večernjim satima, ipak ništa manje ni prometnije nije ni na kulturnim manifestacijama. Tribine na utakmicama su pune, sezona pozorišta i bioskopa je takva da su karte rasprodate skoro do poslednjeg mesta, a maske nose tek pojedinci, dok preporučeno rastojanje nije ni moguće napraviti. Na ovo činjenično stanje nisu zaboravili članovi Kriznog štaba, koji i za to spremaju rešenje.

- Ovo je samo početak implementacije i da vidimo kako će se to kontrolisati, a zatim će biti prošireno i na druge objekte i na druge manifestacije - kaže virusolog dr Tanja Jovanović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona objašnjava da je zbog veoma nepovoljne epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih u ovom trenutku uvođenje ove mere jedini spas.

- Vidite kakve su brojke i koliko imamo hospitalizovanih i onih na respiratorima, tako da kada je nemoguće implementirati neke druge restriktivnije mere onda jedini spas vidimo u uvođenju kovid propusnica i njihovoj primeni gotovo na sve objekte izuzev na ono što je od vitalnog značaja - kaže dr Jovanović.

Dr Jovanović kaže da bi ova odluka mogla da se proširi uskoro, možda već naredne nedelje.

- Ja mislim da će nedelju dana biti dovoljno da bi se procenilo koliko se uspešno implementira, da li se kontroliše, da li se poštuje i ko ne poštuje - zaključuje sagovornica.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Otvorena mera o kojoj će još da se razgovara

Da ova mera nije konačna, jasno je naglasila i premijerka Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba. Što se tiče toga zašto će kovid propusnice važiti baš od 22 časa, Brnabić je rekla da je to "otvorena mera" o kojoj će još da se ragovara.

- Vodili smo računa da se radi o vremenu kada niko ne mora tu da bude - istakla je ona i dodala: - Tada je grljenje, pesma i mnogo je rizičnije nego kada sedite u kafiću i pričate - objasnila je.

Šta sve podrazumeva kovid propusnica: 1 od 4 dokaza

ZA VAKCINISANE:

Kovid propusnica nije samo vakcina ali za vakcinisane važi sledeće: dokaz o primljenoj drugoj odnosno trećoj dozi koja treba da bude primljena u roku od 210 dana odnosno 7 meseci od primljene druge doze.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

ZA NEVAKCINISANE:

- PCR test ne stariji od 72 sata

- Antigenski test ne stariji od 48 sati

- Dokaz o preležanom kovidu u poslednjih 7 meseci

#kovid propusnice