AKTUELNO

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon pozdravio je donete korona mera, ali je istakao da nije zadovoljan jer smatra da neće biti dovoljne.

Mi smo tražili da sve što nije neophodno bude zatvoreno posle 17 sati. I da nakon tog vremena bude zabranjeno javno okupljanje - rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.

- Pozdravljam i kao član štaba i epidemiolog propusnice. Primenjivaće se prvenstveno u noćnim klubovima. To je pre svega tehnička stvar - rekao je Kon za medije.

Bitno je da je urađena edukacija i priprema za sve inspekcije i komunalne policije koje će raditi na kontroli. Ono što je bitno je zaoštravanje kontrole, rekao je Kon. Istakao je da se insistiralo da to bude javno objavljivano ko krši.

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa održana je juče, a na njoj je doneta odluka da se u Srbiji uvedu kovid propusnice.

Uredba o uvođenju kovid sertifikata trebalo bi da bude usvojena na današnjoj sednici Vlade.

Sve o kovid propusnicama

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je situacija katastrofalna i da se ne smiruje.

- Od 22 sata u subotu uvodimo kovid propusnice u zatvorenom prostoru u svim ugostiteljskim objektima. Od 23. oktobra od 22 sata nećete moći da budete u zatvorenom u ugostiteljskom objektu bez kovid propusnica - istakla je premijerka.

Ona je dodala da će kovid redari kontrolisati kovid propusnice, te da će oni moći uz lični dokument osobe koja ulazi u lokal, da iskontrolišu ulazak u objekat.

Kako je objasnila, pri ulasku u ugostiteljski objekat, kovid redar ili inspektor će skenirati QR kod sa vašeg kovid sertifikata.

- Kovid propusnice nisu samo vakcine. Validan kovid sertifikat sa kojim ćete moći da boravite u ugostiteljskom objektu predstavlja potvrdu druge, odnosno treće doze koja nije starija od 7 meseci - objasnila je ona.

Ukoliko ne želite da se vakcinišete, ali želite da budete u zatvorenom prostoru, potrebno je da imate negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

- Može i negativan antigenski test, s tim što je on validan samo 48 sati - istakla je premijerka.

Takođe, rekla je i da je sertifikat validan ukoliko ste preležali kovid pre 7 meseci, posle toga, rekla je, nije bezbedno boraviti u ugostiteljskom objektu.

#Predrag Kon

#korona