AKTUELNO

Na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Brazilu, Srbija je ekipno, u konkurenciji 111 zemlja, zauzela 18. mesto, a pojedinačno su osvojene četiri srebrne i dve bronzane medalje.

Predsednik Društva matmatičara Srbije Vojislav Andrić rekao je za Pink da su srpski matematičari ostvarili veoma veliki uspeh u Matematičkoj olimpijadu u Braziju u Riju.

-Koliko je naš uspeh osvajanjam 18. mesta najbolje pokazuje podatak da su pre nekoliko godina neprikosnoveni Rusi zauzeli na 11 mestu. Koreanci, Kinezi i Vijetnamci ne dozvoljavaju da se bilo kod evropskih zemalaja priključi,a očigledno je da kod selekcije ekipe mnogo znači jer nije isto odabrati šest najboljih između šest miliona koliko ima Srbija i milijardu koliko ima Kina –naveo je Andrić.

On je objasnio da se Matematičke olimpijade održavaju svake godine, sledeće godine će ovo tamičenje biti održano u Americi. Biće to 59. Matematiča olimpijada.

BRAVO! Matematičari Srbije 18. među 111 država, uzeli ŠEST MEDALJA!

Svaka nacionalna ekipa ima šest tamičara, a kako kaže Andrić tamičenju prethode individualne i zajedničke pripreme.

U Srbiji se priznaje samo prvo, drugo i treće mesto, a kakav uspeh su postigli naši matematičari u Brazilu pokazuje i podatak da je Srbija na Olimpijskim igrama bila na 32. mestu po broju osvojenih medalja, istakao je predsednik Društva matmatičara Srbije.

#Matematička gimnazija

#Takmičenje

'