AKTUELNO

Na današnji dan 1941. godine počelo je streljanje nevinih civila u Kragujevcu, koje je trajalo do 23. oktobra.

Kragujevački oktobar ili Kragujevački masakr (nem. Massaker von Kragujevac) predstavlja masakr kojeg su nad civilnim, pretežno srpskim stanovništvom Kragujevca i okolnih sela, počinile nemačke okupacione snage 19, 20. i 21. oktobra 1941. godine na području okupiranog dela teritorije Srbije.

U ovom zločinu je stradalo oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, a među njima je bilo i 300 kragujevačkih učenika i petnaestoro dece starosti između 8 i 15 godina.

Nakon Drugog svetskog rata vladalo je mišljenje da je stradalo 7.000 civila.

Prema podacima istoričara i nekadašnjeg kustosa muzeja u Šumaricama Staniše Brkića, tih dana je streljano 2.796 lica.

Foto: Wikipedia.org/German Federal Archives

U nastavku možete pročitati oproštajne poruke žrtava:

- Dragi tata i mama, pozdrav, poslednji put. Ljubiša - poruka je 17-godišnjeg gimnazijalca Ljubiše Jovanović koji je neposredno pre nego što su izveli pred streljački vod napisao poruku svojoj majci i ocu.

Njegov otac poruku nikad nije pročitao, jer je i on, što Ljubiša nije znao, bio zarobljen i streljan je istog dana.

- Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Ljubi vas sve Lazar. Htedoh se slikati s tobom Lelo, ali ti odgodi. Žao mi je - poručio je svojoj porodici radnik Lazar Petrović.

- Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi - napisao je Nikola Simić inženjer, streljan zajedno sa svojim sinom Aleksandrom Simićem.

- Pozdravlja vas sve Aca. Pozdravite moju drugaricu Danicu - bila je poslednja poruka Aleksandra, gimnazijalca od 18 godina.

Knjigovođa Jakov Medina oprostio se uz reči "Lebac sutra nemojte poslati", brinući o tome da ne protraće uzalud dragoceni hleb.

Foto: Wikipedia.org/Nevena Dugalić

- Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom, srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine i bez men - napisao je čovek, verovatno svojoj ćerkici.

Među njima je i jedana poruka mališanima:

- Miro, poljubi decu umesto mene. Slušajte mamu deco i čuvajte se. Zbogom zauvek, vaš tata Laza.

Sačuvane su 42 poruke koje se nalaze u muzeju u Kragujevcu, na poleđinama đačkih knjižica, koverata i nekih ličnih dokumenata, drhtavim rukama ispisane su poruke onih čiji su životi samo nekoliko sati kasnije prekinuti u streljačkom vodu.

#Kragujevac