AKTUELNO

Na krajnjem severu naše zemlje nalazi se prelepa Subotica, udaljena oko 100 kilometara od srpske Atine i blizu 190 kilometara od Beograda.

Poznate su nam cene nekretnina u glavnom gradu, bilo da je reč o prodaji ili izdavanju, a Novi Sad je na dobrom putu da ga sustigne. Taj grad se ubrzano razvija i nastoji da postane tehnološki i IT centar Srbije, mada dobija ozbiljnu konkurenciju na nivou Vojvodine.

Naime, Subotica ima ogroman potencijal, što je juče potvrdio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kada je prisustvovao ceremoniji povodom početka radova na pruzi Subotica - Horgoš - Segedin.

Tom prilikom, osvrnuo se na važne planove vezane za Suboticu i rekao da se u novembru upravo u tom gradu otvara i nova nemačka fabrika, za 500 zaposlenih, što je investicija od 65 miliona evra.

Mimo toga, radiće se na obnovi pozorišta i bolnice u narednom periodu, a pruga koja je sada u epicentru treba da spaja Srbiju sa Zapadom, vodeći preko Subotice i Budimpešte. U tom smislu, naš grad biće na raskršću glavnih puteva, što doprinosi njegovoj atraktivnosti.

Podsećamo, za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara.

Kada se neki grad ovako razvija, to je uglavnom propraćeno i višim cenama nekretnina: potražnja biva veća, pa samim tim i cene skaču, posebno ako je ponuda oskudnija.

Foto: Printscreen YouTube/Rohan Katwe

Koliko je mesečni zakup stana u Subotici?

Prema aktuelnim informacijama, za stan od stotinak kvadrata, u centru grada, trenutno je potrebno dati čak 500 evra; dvosobni stan na 1. spratu je blizu 200 evra, mada se može naći i za oko 120 evra. Naravno, cena umnogome zavisi od uređenja nekretnine.

Recimo, atraktivna nekretnina od skoro 40 kvadrata, sa centralnim grejanjem, košta 350 evra mesečno, pri čemu je potrebno dati depozit u vrednosti od čak 500 evra. Polunamešteni stanovi mogu se naći za manje novca.

Kada je reč o okolnim lokacijama, cifre su svakako niže, a kada govorimo o prodaji, računajte da je cena po metru kvadratnom u centru Subotice u proseku 600-800 evra. S druge strane, oglašen je i stan od 50-ak kvadrata za 50.000 evra, što znači da je cena po kvadratu 1.000 evra. Primera radi, toliko je kvadrat na obodu Beograda.

Sudeći po aktuelnim cenama, stiče se utisak da se ovih dana možda čak više isplati izdavati stan, posebno sada kada je u toku akademska godina, te vlada interesovanje za Građevinski fakultet ili Ekonomski fakultet.

Autor:

#Stanovi

#nekretnine