AKTUELNO

Član ekološke radne grupe u skupštini grada Kragujevca Dejan Nestorović inicirao je uređenje prostora u neposrednoj blizini Šumadijskog okruga pre tačno godinu dana, počelo se sa formiranjem novog parka, po uzoru na vrtove u Londonu.

To je bio samo početak novih ekoloških akcija u ozelenjavanju grada i borbe za čistiji vazduh.

Načelnica Šumadijskog okruga Bilja Stošić Ilić zasadila je prva stablo i podržala ekološku akciju u maju ove godine. Danas se uređenje parka nastavlja,dok su stabla zasadili profesorka Slavica Đukić Dejanović i član gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

- Borba za čistiji vazduh, zdraviju životnu sredinu i javno zdravlje građana se nastavlja. Svedoci smo velikih globalnih klimatskih promena, koje nisu mimoišle ni Srbiju. Primetno je da se četinari u Kragujevcu suše,dok smokve uspevaju i rađaju kao na Tasosu. Padavina je sve manje, kiseonika je sve manje zbog znatnog uništenja zelene biomase u predhodnim decenijama, od strane ljudskog faktora i neadekvatne stručne procene u prostornom planiranju i uređenju grada. Kragujevac je izgubio znatan deo bio mase i parkova - rekao je Nestorović i dodao:

Foto: Privatna arhiva

- Svedoci smo da u centru grada građani dišu ,,na škrge’’ zbog opasnog aerozagađenja, koje če se sanirati vremenom kroz niz gradskih akcija od zamene kotlova u toplani do prelaska malih proizvodnih objekata na struju i gas.

- Međutim to nije dovoljno za čistiji vazduh i duboko ,,disanje kiseonika’’ dok svaki građanin ne zasadi po jedno drvo, za sebe i za buduće generacije i za zdravlje nacije.

Prema Nestorovićevim rečima, današnja ekološka akcija sa profesorkom Slavicom Đukić Dejanović i doktorkom Gordanom Damjanović ima za cilj da podigne ekološku i zdravstvenu svest građana i celokupnog društva u borbi za čistiji vazduh i zdravu životnu sredinu i pravo na javno zdravlje građana i građanki.

- Završetkom uređenja parka u centru grada, koji liči na one u Londonu, pokazali smo sa ponosom da od jedne zapuštene ledine u centru grada, može upornošću i kreativnoću da se izgradi lepši, zdraviji i moderniji svet oko nas - istakao je Nestorović.

Kreativno rešenje i dizajn park uradila je pejzažni arhitekta Marija Milanović iz gradskog preduzeća JKP ,,Šumadija’’.

Foto: Privatna arhiva

#Dejan Nestorović

#Kragujevac