AKTUELNO

Od početka angažovanja združenih snaga Vojske i policije koje štite 464 kilometra državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, otkriveno 21.412 ilegalnih migranata, od prelaska granice odustalo je 20.115, a u prihvatne centre smešteno je 1.297 osoba.

Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP-a onemogućuju aktivnosti krijumčara ljudi u svojim zonama odgovornosti. Formirane su prošle godine, a danas su ih, na godišnjicu, posetili ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković.

Vulin i Diković posetili su komandu sektora 5 u Zaječaru i objekat Vrška Čuka na granici sa Bugarskom.

Od početka angažovanja združenih snaga Vojske i policije, ukupno je otkriveno 21.412 ilegalnih migranata, od prelaska granice odustalo je 20. 115, a u prihvatne centre smešteno je 1.297 osoba.

Pročitajte još: PAKAO NA GRANICAMA! Ako krećete ka Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Grčkoj, bolje idite na OVE ALTERNATIVNE PRELAZE

Zajedničke snage Vojske i policije sprečile su od početka angažovanja 128 pokušaja krijumčarenja ljudi, a procesuirano je 147 krijumčara.

Najveći broj pokušaja ilegalnog prelaska državne granice registrovan je iz pravca Makedonije, u širem rejonu Miratovačkog polja i iz Bugarske u graničnim zonama kod Zaječara i Dimitrovgrada.

Krajem 2016. godine uočene su promene pravaca kretanja migranata i njihov intenzivniji ulazak iz Crne Gore, što je uslovilo angažovanje snaga za obezbeđenje dela granice sa tom zemljom, radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice sa tog prostora, čime je obrazovan još jedan sektor odgovornosti.

Angažovanje Zajedničkih snaga Vojske i policije trajaće dokle god bude potrebe za njim i dok nadležni ograni ne donesu odgovarajuće odluke, a do tada, svi pripadnici Vojske Srbije i MUP svoje zadatke izvršavaju profesionalno i posvećeno uz puno poštovanje važećih Zakona Republike Srbije, postupajući prema migrantima humano i odgovorno.

#Aleksandar Vulin

#MUP Republike Srbije

#Migranti

#Vojska

'