AKTUELNO

Savetnik međunarodne policije IPA Saša Borojević objašnjava da u Srbiji postoji 110 000 pedifila, odnosno voajera, koji vrebaju putem društvenih mreža. To su, kako kaže inteligentni ljudi, na ozbiljnim funkcijama, kao i ljudi koji rade sa decom, i imaju takav posao. On dodaje da pedofil nije neko ko stoji u parku, već je u pitanju predatorska priča.

- U Francuskoj deca moraju da dobiju dozvolu da koriste inbternet, ta deca su prošla obuku, deca moraju da znaju kako treba da budu bezbedna - objašnjava Borojević.

- Rešenje postoji, mi sada treba da ih primenimo. Imamo zakon, doživotnu robiju. Daću primer iz Italije. Desio se napad na devojčicu, pa još jedan, pa su bili izazovi, i onda je Vlada Italije tražila Kini da deca do 15 godina ne mogu da budu na TikToku, i tada su svi ti profili ugašeni. Dakle, sve se može - objašnjava Borojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je objasnio, deca ne treba da misle da su "uticajna" na internetu, jer na taj način privlače predatore. Kako je dodao, roditelji treba da budu uključeni u situacije, kao što je majka u nedavnom slučaju.

Dečiji pulomog dr Branislav Nestorović objašnjava da je i sam imao iskustva sa sličnim dešavanjima.

Foto: TV Pink Printscreen

Imali smo ozbiljan slučaj. Došao je otac devojčice koji je ispričao da je doktor u toku pregleda radio neobične stvari. Zacrveneo se u licu, teško disao, širio je mešunođje devojčice, i tada sam ja napadnut, kada sma ga smenio. Tada su me kritikovali, kao da ću da mu uništim karijeru, a to i treba - rekao je Nestorović.

Advokat Jovanka Zečević ističe da roditelji, ali i deca treba da budu dobro obučeni.

- Marijin zakon je dosta uticao, jer su pedofili registrovani. Oni moraju da se javljaju ako putuju, postoje ustanove gde ne smeju da prilaze. Manjkavo je samo to što su dostupni policiji. Jer mi ne možemo da znamo da li su oni nama u okruženju - rekla je Zečević.

Autor: