AKTUELNO

Ljudi, urazumite se, batalite svadbe, slavlja i vakcinišite se jer ćemo početi i decu da sahranjujemo, naglašavaju stručnjaci posle vesti da se troje dece, među kojima i beba od svega pet meseci, na respiratoru bori za život.

Prof. dr Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete, gde su ta deca intubirana, rekao je da su ona životno ugrožena, kao i da sada deca imaju težak oblik bolesti, za razliku od pre.

- Momak od 17 godina je gojazan, devojčica od 16 godina bez nekih komorbiditeta i tu je petomesečno odojče. Svi troje imaju tešku upalu pluća, a jedno upalu srčanog mišića i srčane kese - znači raznolike i veoma teške akutne manifestacije ove bolesti - rekao je dr Vukomanovići dodao:

- Alarmantno je što deca sada ispoljavaju veoma, veoma težak oblik bolesti. Razmišljanje "moje dete sigurno neće da se zarazi" nije dobar način razmišljanja. Prvo, roditelji, vakcinišite se svi, a odobrena je i vakcinacija dece od 12 do 18 godina, posebno za ugrožene grupe bolesnika, kod kojih bolest može da bude teška.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović naveo je za Kurir da, nažalost, dolazi vreme da i deca umiru i da ih sahranjujemo, a sve je moglo biti drugačije, tim pre što smo znali šta nas čeka.

- Mere ne sprovodimo, vakcinacija ne ide, a trebalo ju je pojačati još letos, kad je bilo zatišje. Virus je toliko proširen da je sad slaba vajda od ikakvih mera u celoj je populaciji. A i narod ne sluša, voli da se veseli, pa su tu svadbe i proslave od po 200-300 ljudi, pa ćemo posle njih i decu da sahranjujemo. Mesecima pričam da i deca treba da se vakcinišu, kovid može ozbiljno da pogodi svako dete, a posebno gojaznu i onu s hroničnim bolestima, poput dijabetesa, astme... I umesto da se svi ponašaju odgovorno, da se vakcinišu i vakcinišu decu, kao i da poštuju mere, došli smo do toga da imamo i decu na respiratoru. A znamo da ogromna većina pacijenata ne preživi respirator - kazao je za Kurir dr Petrović i dodao da bar svadbe mogu da se odlažu, a sahrane, koje to ne mogu, moraju da budu uz nošenje maski i opelo na otvorenom.

Na sve to ide sezona slava, pa moli ljude da ih provedu u krugu porodice, da se ne pravi još veća nesreća:

- Mi smo u piku talasa, koji se neće smiriti najmanje nekoliko nedelja, a možda i nekoliko meseci. Situacija je izuzetno loša. I sam dr Predrag Kon je rekao da nam verovatno umire dva i po puta više ljudi nego što je to zvanično. A sada će početi i deca.

Da pod hitno moraju da se preduzmu konkretne mere i za njima kazne, ističe za Kurir pedijatar dr Tomislav Stevanović.

- Ljude baš briga, idu na veselja, utakmice, misle da im niko ništa ne može. Postali su neosetljivi i na smrt i drame čitavih porodica koje gledamo svakodnevno, umiru roditelji, deca ostaju sama, umiru trudnice, porodilje.... I ništa se ne menja. Pa sad kad počnu da sahranjuju i sopstvenu decu, možda promene mišljenje! Došli smo dotle da su nam i deca na respiratoru - ogorčen je dr Stevanović.

Istakao je i da je ovakav dramatičan razvoj situacije bio očekivan:

- Imate brojne doktore antivaksere koji agresivno agituju protiv vakcinacije, niko ne poštuje mere, niko ih ne pooštrava i niko ne kažnjava. A vakcinacija je potpuno stala, umesto da uvedu obaveznu za zdravstvene radnike, vojsku, policiju i sve one koji su u kontaktu s mnogo ljudi, kao i kovid propusnice, koliko god bile neefikasne. I sve je to rezultiralo nastavkom drame i spuštanjem teških oblika i komplikacija na decu. I, nažalost, došlo je vreme da sahranjujemo i decu.

Ozbiljne upale pluća

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje bolnice u KBC "Dragiša Mišović", kazala je za Kurir da imaju 25 pacijenata, a najmlađi je beba od 18 dana, koju je majka zarazila.

- Deca ovde imaju ozbiljne upale pluća, znatno su teže kliničke slike nego ranije. Svi osim beba, koje su male pa moraju da budu hospitalizovane, imaju upale pluća. Jedini spas nam je vakcinacija roditelja manje dece, kao i dece starije od 12 godina - istakla je dr Ostojić.

Zapanjujuća je, dodao je dr Stevanović, neosetljivost antivaksera na smrtne ishode.

- Kažu da je smrtnost dece nula koma nešto i da zato ne moraju da se vakcinišu. Pa ne možeš u procentima da meriš kod dece, trudnica, porodilja! Od kovida ne sme da umre nijedno dete, nijedna trudnica, porodilja! Nije to isto kao da imaju malignitet - istakao je dr Stevanović i dodao da pride kovid i kod asimptomatske dece ostavlja posledice na srce i bubrege.

Korona joj pojela pluća, nadovezala se na mononukleozu

Devojčica od 16 godina, koja je na respiratoru u Institutu za majku i dete, učenica je treće godine srednje škole iz Užica, potvrdila nam je prim. dr mr. sc. Dara Savić Božović, načelnica pedijatrije u užičkoj bolnici, koja je tinejdžerku poslala na dalje lečenje u Beograd.

- Ona je početkom septembra imala upalu grla, bila je negativna na kovid, lečena antibioticima. Dobila je potom infektivnu mononukleozu, koja joj je potpuno oborila imunitet i na organizam koji nije imao čime da se brani došao je kovid, potvrđen i testom. Usledila je obostrana upala pluća, smeštena je kod nas, bila je stabilna, na kiseoničkoj potpori, sa stabilnom saturacijom. Noć pred odlazak na Institut naglo joj je pala saturacija, bio je to početak citokinske oluje, skener je pokazao masivniju upalu pluća - rekla je za Kurir dr Savić Božović.

U Institutu je bila u početku stabilno, na odeljenju pulmologije.

- Slala mi je i poruke. Ona je jedno predivno, predobro dete, uvek vesela, pravi anđeo. I posle tri-četiri dana došlo je do još jednog naglog pogoršanja, morali su da je priključe na respirator. Korona joj je pojela pluća - plakala je doktorka dok nam je pričala.

Autor: