AKTUELNO

U Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova" u Beogradu u prethodnih nekoliko dana obavljene su tri operacije dece sa urođenim srčanim manama, koje je zajedno sa srpskim kolegama uspešno izveo jedan od vodećih stručnjaka iz Londona, dr Martin Kostolni.

Kako je danas poručeno u toj zdravstvenoj ustanovi, deca se osećaju dobro i oporavljaju se nakon teške i zahtevne intervencije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar preneo je novinarima da Srbija ima izvanrednu kardiohirurgiju, ali da, kako kaže, postoje stvari, koje su retkost, u kojima lekari ne mogu dovoljno da se usavrše.

- Onda bismo bili prinuđeni da našu decu šaljemo u inostranstvo da se operišu, a operacija bi koštala minimum 70.000 funti, evra, dolara... Ovako sedam do osam puta manje platimo nego da su deca otišla - rekao je Lončar.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je i da je dogovoreno da naši mladi doktori odlaze na usavršavanje, kao i da će ponovo u Srbiju doći dr Kostolni, kome je ovo osmi dolazak u našu zemlju.

Dr Kostolni je izrazio veliko zadovoljstvo što, kako je rekao, može da se osloni na izuzetan tim srpskih lekara.

- Moj rad je mali segment u celom postupku. Radi se o složenim hirurškim intervencijama i zadovoljstvo mi je što mogu da kažem da se dvoje već oporavilo i u dobrom su stanju, a treće dete se oporavlja - poručio je Kostolni.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Načelnik službe kardiohirurgije u Tiršovoj Slobodan Ilić naveo je da su do sada urađene 23 operacije, dodaje, veoma kompleksne i složene.

- U prethodna dva dana lečili smo pacijente sa kompleksnom transpozicijom velikih arterija. Sva deca su dobro - rekao je dr Ilić.

#Operacija