AKTUELNO

Rezultati su krajnje jasni.

Dr Ana Banko, virusolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je već nekoliko puta na svom Tviter profilu analizirala istraživanja u vezi sa vakcinacijom, te je sada komentarisala dva, jedno iz Rusije, drugo iz SAD, a u pitanju su vakcine Sputnik V i Fajzer.

Naime, istraživanje iz Sankt Petersburga pokazalo je da je efikasnost vakcine na delta varijantu izuzetno visoka i da štiti od hospitalizacije u visokom procentu, naravno ako je obavljena vakcinacija uredno, sa dve doze.

- Rezultati Sputnik V efikasnosti, St.Petersburg - visoka efikasnost na delta varijantu za hospitalizaciju, 81 odsto, efikasnost je nešto viša kod žena u odnosu na muškarce, rezultati se odnose na vakcinisane sa obe doze, analizirala je dr Banko istraživanje iz Rusije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tako je i istraživanje koje se tiče Fajzer vakcine pokazalo da su male šanse da ćemo završiti u bolnici, ako smo uredno vakcinisani sa dve doze, i da smo takoreći „mirni“ za period od šest meseci.

- Rezultati Fajzer studije u USA - efikasnost vakcina je i dalje izuzetno visoka, viša od 90 odsto za hospitalizaciju, i to za period oko šest meseci nakon druge doze, ovo se odnosi i na delta varijantu, nakon oko šest meseci efikasnost opada pre svega za zaražavanje, napisala je dr Banko.

Dakle, rezultati su krajnje jasni, uredna vakcinacija i ako vam je organizam razvio dovoljan nivo zaštite, vi ste u velikoj meri zaštićeni od odlaska u bolnicu.

Istraživanje koje je objavljeno za vakcinu Fajzer, pokazalo je da je vakcinacijom postignuta visoka efikasnost koja će sprečiti u periodu od šest meseci da završite na bolničkom lečenju zbog teške kliničke slike. Takođe, vakcine su efikasne i kod delta varijante, te se podrazumeva da vremenom efikasnost slabi, što je okvirni rok od šest meseci.

Pratioci na društvenoj mreži postavljali su pitanja dr Banko u vezi sa vakcinacijom, a jedno od njih je bilo da li je moguće posle dve kineske vakcine primiti Fajzer kao buster (kada istekne šest meseci), a nakon toga posle tri nedelje primiti još jednu Fajzer vakcinu. Takođe, isti korisnik Tvitera istakao je da je u septembru imao koronu lakši oblik, i raspitivao se o trećoj dozi, ali i o četrtvoj.

- Vama je infekcija u septembru bila prirodni buster. Što se tiče pitanja za treću dozu vi je možete primiti tri meseca od bolesti, ali četvrta doza koju pominijete ne postoji ni kao administrativna opcija, odgovorila je dr Banko.

#Dr Ana Banko

#koronavirus