AKTUELNO

Ukoliko ste iz nekog razloga primili samo jednu dozu, a prošlo je najmanje šest meseci, računate se kao nevakcinisana osoba, jer se potpuna vakcinacija protiv infekcije Covid-19 sastoji iz dve doze koje se primaju u razmaku od dve do tri nedelje.

Naime, do odlaganja vakcinacije između doza može doći iz nekoliko razloga, s tim što je najbolje vakcinisati se u vremenski predviđenom roku, kako bi vakcinacija bila obavljena na pravilan način, a samim tim se i stvorila zaštita protiv infekcije.

Bez obzira na razlog odlaganja, slučajnog ili namernog, ukoliko je prošao period od šest meseci, to znači da bi sledeće dve doze morali da primite u razmaku od 15 dana do 21 dan.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je stručno-metodološko uputstvo za vanrednu preporučenu imunizaciju protiv Covid-19, prema naredbi Ministarstva zdravlja, koje između ostalog, sadrži i ovu informaciju.

- Stručni komitet preporučuje da se kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može primeniti bilo koja druga vakcina protiv kovid-19 po sopstvenom izboru, tj. ne nužno ona koju su prvobitno primili, ali je neophodno da prime dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom, navodi se u uputstvu.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović kaže da se ne samo kod kovida, već i kod drugih vakcina, imunizacija obavlja sa dve doze, i takođe skreće pažnju da se osoba koja je vakcinisana samo jednom dozom ne može smatrati vakcinisanom osobom jer je jedna doza nedovoljna da razvije odgovarajući titar antitela.

- Ako se neko vakcinisao jednom dozom, a prošlo je šest meseci onda mora u roku od dve nedelje da primi dve doze, baš kako je objašnjeno. Samo sa jednom dozom ne može se razviti dovoljan titar antitela, ne može se razviti zaštita protiv virusa. Nije za kovid ovo posebna metoda, tako se radi i sa nekim drugim vakcinama, koje idu u dve doze. Svakako da je individualno ko će koliku zaštitu razviti, te se sada pominje davanje treće doze kod onih koji imaju slab imunitet čak i posle mesec dana. Tako da, ako je neko primio jednu dozu treba da zna da je nemoguće da je zaštićen već je potrebno da se javi i obavi vakcinaciju onako kako je predviđeno, za dve nedelje dve doze. Tolerancija postoji od mesec dana, ali posle toga i kako vreme prolazi ne može da se stekne zaštita kako je predviđeno, objašnjava profesor Tiodorović.

Takođe je saglasan i prof.dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu koji kaže da je samo Astra Zeneka imala malo duži razmak za drugu dozu, ali da je potrebno obaviti imunizaciju onako kako je predviđeno.

- Vakcinisanom osobom smatra se onaj ko je primio dve doze u predviđenom roku. Ako je prošlo šest meseci, sve mora iz početka, dodaje za prof.Jerkan.

Što se tiče osoba sa teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija u koje spadaju pacijenti na hemioterapiji, pacijenti sa transplantacijom organa, pacijenti sa imunosupresivnom terapijom autoimunskih i imunoinflamatornih oboljenja, pacijenti sa HIV/AIDS-om, pacijenti na hemodijalizi, preporučuje se primena dodatne doze vakcine posle najmanje 28 dana od aplikovanja druge doze vakcine.

- Kao dodatna doza daje se dostupna mRNК vakcina, uz mišljenje nadležnog lekara specijaliste, navodi se u uputstvu.

Ukoliko ste imali reakciju pa ste odložili vakcinaciju
Do odlaganja vakcinacije može doći i ako ste tokom prve doze imali reakciju na vakcinu, pa ukoliko je prošlo šest meseci, to znači da možete primiti neku drugu vakcinu.

- Osobe kod kojih je nakon prve doze vakcine došlo do alergijske reakcije, a od davanja prve doze je prošlo manje od šest meseci, mogu primiti kao drugu dozu različitu vakcinu, u skladu sa mišljenjem dobijenim od strane alergologa/kliničkog imunologa, navodi se u uputstvu koje se može naći na sajtu „Batuta“.

S obzirom da se u oktobru počinje sa vakcinacijom protiv gripa, lekari apeluju da je dobro učiniti to sada, i naravno da je moguće primiti obe vakcine.

- Vakcina protiv COVID-19 može se primeniti istovremeno sa vakcinom protiv sezonskog gripa, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete, navodi se u upustvu.