AKTUELNO

Većina kovid zaraženih na bolničkom lečenju nije vakcinisana.

Državni sekretar u Minisatrstvu zdravlja Dr Predrag Sazdanović je ocenio da su najveće žrtve korona epidemije nonkovid pacijenti - poput kardiovaskularnih pacijenata, onkoloških...jer je njihovo lečenje minimalano jer su naši kapaciteti pod velikim pritiskom.

Kako je naveo, situacija je trenutno gotovo ista kao u decembru prošle godine.

Govoreći o vakcinaciji, Sazdanović je apelovao je na trudnice da primene vakcinu ukazavši na podatak da one koje nisu dobile cepivo imaju samo 30 odsto šanse da prežive.

Ako je ginekolog, akušer odgvoran da kaže ovo je dolazano primite vakcinu, mogu samo da pitam ginekologe trudnica koje su preminule od korone da li su potpisali da treba ili ne treba da se primi vakcina. Ključna reč je ovde odgovornost.

Sazdanović je naveo da je prema istraživanju u Kragujevcu, na uzorku od 120.000 ljudi, 30 odsto hospitalizovanih je bilo vakcinisano, dok je na intezivnoj nezi bilo dva do pet odsto sa udruženim bolestima.

Podaci se menjaju, ali je taj odnos u procentima ostao sličan. Većina u bolnicama je nevakcinisana i velika većina na intenzivnoj nezi.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, vakcinisao je sinove i sada može bez brige da ih pusti da se druže.

- Vakcinisao sam kompletnu porodicu, svoje tinejdžere i na taj način rekao da imam ozbiljnu ambiciju da posle svega što sam postigao u živiotu, kada oni odluče, budem i deda. Glupo je da svoju decu guram u rizik da ne budu sutra roditelji. Jednostavno je vakcina je spas - naveo je Sazdanović.

#Predrag Sazdanović

#koronavirus