AKTUELNO

Izgradnja Kineskog kulturnog centra u Beogradu počela je danas, a početak radova zvanično su proglasili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Radovi na izgradnji te ustanove, prvog Kineskog kulturnog centra na Balkanu, vredni su 45 miliona evra, a predviđeno je da zgrada, koja će nići na mestu nekadašne Ambasade Kine na Novom Beogradu, bude završena i otvorena za 18 meseci.

Gradonačelnik Siniša Mali istakao je da je danas veliki dan za Beograd, te dodao da izgradnja prvog Kineskog kulturnog centra na Balkanu ovde u Srbiji dovoljno govori o stepenu srpsko-kineskog prijateljstva.

Do 1999. godine ovde je bila stara kineska ambasada koja je porušena u bombardovanju. Za razliku od onih koji su rušili, mi ovde gradimo, gradimo novi simbol Beograda", rekao je Mali.

On je dodao da izgradnja znači 400 novih radnih mesta i podvukao da radove na iskopavanju i postavljanju šipova rade domaće firme.

Foto: Tanjug

Mali je rekao da su za Srbiju važne i kulturna i ekonomska saradnja sa Kinom i podsetio da se nekoliko velikih projekata radi, ili će se raditi, upravo sa partnerima iz te zemlje.

U tom smislu, naveo je izgradnju toplodalekovoda od TENT-a u Obrenovcu do toplane Novi Beograd, kao i Sporazum o izgradnji industrijskog parka pored Pupinovog mosta, dodajući da se nada da će do kraja godine sa kineskim partnerom biti potpisan i ugovor o završetku kanalizacionog sistema i izgradnji prve fabrike za prečišćavanje voda, vredan skoro 270 miliona evra.

- To potvrđuje ono što je kineski predsednik tokom posete Srbiji, da su Srbija i Kina dve zemlje, a jedan narod - rekao je Mali i zahvalio ambasadoru Kine na dosadašnjoj podršci.

Foto: Tanjug

Mali je naveo i da se nada da će saradnja i ubuduće biti na visokom nivou, jer budućnost Beograda i Srbije umnogome zavisi i od odnosa sa Kinom.

Kineski kulturni centar gradi kompanija "Empiret".

Ambasador Kine Li Mančang kaže da se radi o velikoj i ozbiljnoj kompaniji, koja će završiti posao za 18 meseci, nakon čega će, dodao je, sve više ljdui iz cele Srbije, ali i drugih zemalja, doći da se upozna sa kineskom kulturom.

Pročitajte još: Stefanović: Što pre formirati komisiju za aferu bebe

Poželeo je radnicima puno uspeha u radu i posebno zahvalio gradonačelninu Beograda na dosadašnjoj saradnji, rekavši da bez njegovog angažovanja ne bi danas ni bilo početka radova.

Direktor kompanije "Empiret" Li Džičeng kazao je da će Centar na Novom Beorgadu svedočiti o srpsko-kineskom prijateljstvu i biće platforma za produbljenje saradnje i unapređenje odnosa.

Kompanija, kaže, planira da ulaže u veći broj projekata kako bi dala još veći doprinos srpskoj ekonomiji.

Foto: Tanjug

- Želimo Srbiji procvat i razvoj, živelo prijateljstvo Srbije i Kine - poručio je Li.

Kineski kulturni centar imaće osam spratova iznad i dva ispod zemlje, a ukupna površina obuhvataće 32.000 kvadrata.

U prizemlju će se nalaziti sala, učionice za promociju kineske kulture, a na prvom spratu izložbena sala, sala za priredbe i ekološki prostor.

#Kina

#Siniša Mali

'