AKTUELNO

U Negotinu je održan prvi Etno sajam „Izvorno iz Krajne“ koji je trajao od 08. do 09. oktobra.

Sajam je otvorio Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede zajedno sa Boškom Ničićem, gradonačelnikom Zaječara, i sa predsednicima Opština Knjaževac i Negotin.

Na ovoj manifestaciji koga je bila privredno – turističkog karaktera uzelo je učešće 32 poljoprivredno savetodavne i stručne službe iz Srbije i 15 Turističkih organizacija iz naše zemlje.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Sajam je pratio bogat kulturno-umetnički program kao i tribina „Organska proizvodnja u Srbiji“ koju je vodila Jasmina Nikitović.

Ovogodišnji sajam organizuju poljoprivredne stručne službe iz Knjaževca, Zaječara i Negotina domaćina, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i podršku Grada Zaječara, opština Knjaževac i Negotina.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Značaj razvoja ruralnog turizma kaoi i očuvanje naše tradicije i sela je otvarajući manifestaciju istakao Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

– Kada kažemo ruralni razvoj i ovo je jedan deo tog našeg posla, druženje ljudi na ovakvim manifestacijama pogotovu što smo krenuli da ujedinjujemo. Pre dve godine smo bili na Goliji, prošle godine zbog pandemije nije bilo sajma a ove godine smo u prelepoj istočnoj Srbiji, gde su grad i dve opštine uzele učešćeda prikažu svoje potencijale, došle su sve poljoprivredne stručne savetodavne službe, dosta turističkih organizacija da se vidi da Srbija ima veliki potencijal ne smao u poljoprivrednoj proizvodnji nego i u turizmu. Uz mere za seoski turizam u okviru Nacionalnog programa i mera 7 u IPARD programu, ove manifestacije su jedan vid podrške razvoju ruralnog turizma – poručio je Bogićević.

Foto: Privatna arhiva

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su zdravičar Dragiša Simić, učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ Milena Marković, Leonardo Krstić, Magdalena Pitarević i Bojan Ducić, frulaš Nemanja Stanojević iz Jasenice, Milan Nikolić i Boban Baronović, članovi KUD-a „Voja Čurić iz Kobišnice i Etno grupa „Marinika“ predvođena profesorom muzike Danijelom Marković.

#Negotin