AKTUELNO

Poslanici Skupštine Srbije danas će nastaviti rad raspravom o Predlogu zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini.

Predlog zakona predviđa uspostavljanje jedinstvenog sistema i utvrđivanje mere zaštite kako bi se smanjili štetni efekti buke na zdravlje ljudi, utvrdile granične vrednosti i javnosti obezbedio pristup tim informacijama.

Predložena rešenja predviđaju preventivne mere zaštite od buke koje se osnose na oblasti planiranja i izgradnje, kao i novčano sankcionisanje ili oduzimanje predmeta kojim je načinjen prekršaj.

Novčanom kaznom od 500.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti. Za preduzetnike novčane kazne iznose od 250.000 do 500.000 dinara.

Novčanom kaznom od 200.000 dinara komunalni milicionar kazniće za prekršaj ugostitelja ako emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti. Ukoliko ponovi prekršaj kazna je od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Komunalna milicija moći će da meri i kontroliše buku, a ako utvrdi prekoračenje onda može da izriče zaštitne mere, piše prekršajni nalog i oduzima aparate sa kojih se emituje muzika.Poslanici su juče završili načelnu raspravu o setu finansijskih zakona, među kojima su izmene Zakona o fiskalizaciji.