AKTUELNO

Institut za političko umrežavanje je, u saradnji sa Centrom za istraživanje pravoslavnog monarhizma, nedavno objavio još jedan važan, interesantan i zapažen naslov. Reč je o knjizi „Religija, Bajden i Srbija” iz pera đakona Hadži Nenada M. Jovanovića, teologa, religiologa i doktoranda na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Podnaslov ove knjige: “Religijski faktor u politici predsednika Bajdena i kako bi mogao da utiče na srpske interese” nam približava materiju kojom se bavi.

Naime, ova knjiga nastoji da ovu, veoma aktuelnu, temu rasvetli sa pozicija politikologije religije, kao jedne od najmlađih politikoloških disciplina, koja proučava uticaj religije na politiku i politike na religiju.

U kojoj meri je autor uspeo u svom zadatku svedoče, veoma laskave, ocene koje su ovoj knjizi dali njeni ugledni i veoma kompetentni recenzenti: prof. dr Miroljub Jevtić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, prof. dr Dejan Mirović sa Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost u Beogradu, doc. dr Srđan Perišić sa Filosofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu i dr Aleksandar Raković sa Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu.

Ono što dodatno čini ovu knjigu vrednom pažnje jeste činjenica da se, zasigurno, radi o prvoj knjizi u svetu koja se bavi ovako recentnom i aktuelnom temom. Sigurni smo da će zaokupiti pažnju, ne samo stručne, već i šire javnosti, budući da ima za cilj da pokuša da skrene pažnju na neke od manje poznatih, ali veoma bitnih, elemenata verske prirode u američkoj politici, koji bi mogli da proizvedu određene konkretene političke posledice po vitalne interese Srbije, Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda u neposrednoj budućnosti.

#đakon Hadži Nenada M. Jovanović