AKTUELNO

Na Beogradskom sajmu na punktu za vakcinaciju protiv koronavirusa, ovog jutra, prisutne su velike gužve.

Naime, kako već nekoliko meseci unazad, građani mogu da se vakcinišu na Beogradskom sajmu, ovog jutra, primetna je veća gužva nego inače.

Podsećanja radi, u toku protekle nedelje, zabeležen je rekordan broj zaraženih pacijenata, od kojih su najčešće upravo nevakcinisani građani najviše oboleli.

Današnja slika i video snimak dokazuju da su građani rešili da poslušaju struku, te su u velikom broju formirali rdove ispred punkta za vakcinaciju.

Foto: Privatna arhiva

Podsećamo, kako je epidemiolog Tidorović istakao, renutna epidemiološka sitaucija je katastrofalna, svi moramo da se uozbiljimo, to nije samo zdravstveni problem već socijalni i psihološki problem, izjavio je za Tanjug epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Svi činimo državu, i bez obzira na to što je država učinila puno da obezbedi tri kovid bolnice, a tu su i zdravstveni radnci koji moraju da izdrže sve to, ceh plaćaju ljudi koji nisu oboleli od kovida jer ne može da im se pruži sve ono što bi trebalo da im se pruži, bez obzira na to da li je reč o malignim oboljenjima, kardiovaskularnim, plućnim, dijabetičarima, rekao je Tiodorović.

Video: Privatna arhiva

On je istakao da je s jedne strane država učinila mnogo, što je zahtevalo da država bude u ekonomski održivom stanju, ali da smo došli u situaciju da država ne može da sprovede oštru kontorlu kažnjavanjem onih koji ne sprovode mere ili da ubedi i natera ljude da se vakcinišu.

Tiodorović kaže da se ovde vidi koliko smo izgubili od nacionalnih interesa.

- Kada se u Švedskoj i Norveškoj kaže da treba izvršiti vakcinicaiju to se i uradi, kod nas svi diskutuju, svi se razumeju kao u fudbalu kako treba da izgleda reprezentacija, ovde je jasna sitaucija, ako je američki predsednik Džo Bajden vakcinisan trećom dozom, ako je CDC rekao da je obavezna vakcinacija potreba, ako je Kalifornija od juče uvela vakcinaciju dece, ako u Evropi imamo kovid propusnice, šta je to kod nas? - dodao je.

On je izrazio uverenje da neće biti pooštravanja mera u smislu, ograničenja, zatvaranja i slično, ali i da veruje da će struka morati da se izjasni, a stvar je države i naroda da kaže hoće li to uraditi ili neće.

Autor: