AKTUELNO

Korona virus će "proći" kroz sve uzraste dok ne budemo mogli da proglasimo pandemiju završenom, upozoravaju stručnjaci.

Ulazimo u 19. mesec borbe sa korona virusom u Srbiji. Ovo su dani, u kojima smo, prema procenama stručnjaka, u piku četvrtog talasa, koji nam je doneo i najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije.

Na udaru su pretežno nevakcinisani, kažu epidemiolozi. Bolnice se ubrzano pune. Korona, smatraju neki, nije više samo zdravstveni, već socijalno-psihološki problem, a glavni problem je slaba vakcinacija i ne primenjivanje postojećih mera.

"Ovo se polako pomera, kako vakcinišemo starije, pomera se prema mlađim uzrastima, sada je dominantan uzrast obolevanja u Srbiji od 20 do 39 godina, uskoro će to postati od 10 do 19 , i onda predškolska deca, dok svi uzrasti ne prođu kroz ovu pandemiju, mi sa njom nećemo završiti", kaže prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Na udaru su pretežno nevakcinisani, bolnice se iznova ubrzano pune. Epidemiološka kriva je u ovom talasu zabeležila ekstremno velike brojeve, a sudeći po gužvi ispred kovid ambulanti, i naredni dani će biti takvi. Iako vakcina ne donosi stopostotnu zaštitu od virusa, sveobuhvatna imunizacija stanovništva jedini je izlaz iz pandemije.

"U ovom trenutku bez obzira šta je propušteno, da li je bila neka greška, činimi se da previše sada u ovom trenutku krivimo druge, čini mi se da bi sa psihološkog stanovišta naroda, ishod bio manje više bio sličan. U ovom trenutku svako od nas kritičkim razmiljašljanjem verovatno može zaključiti da je prosto izlaz iz ove situacije samo jedan, u ovom trenutku ne postoji drugi izlaz", kaže dr Ana Banko, virusolog, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Autor: