AKTUELNO

Profesor doktor Milovan Bojić rekao je da će pacijent kom je nedavno usađeno veštačko srce, danas biti otpušten iz Instituta Dedinje, dodajući da je sama operacija, kao i period oporavka pacijenta prošao bez ikakvih komplikacija.

- U pitanju je mlad čovek, ima 29 godina. Imao je globalnu srčanu slabost, druge metode lečenja su bile isključene. Institut je bio nemoćan da pacijentu pomogne sam. Sam aparat i veštačko srce jeste poklon od američke kompanije, koja nam je već jednom donirala srce, i taj pacijent je i danas živ - rekao je Bojić.

On je objasnio da je u pitanju aparat koji je neophodan, dok ne dođe do transplatacije. Kako je doktor dodao, da pacijent nije dobio veštačko srce, on ne bi preživeo.

Spasili smo ga od sigurne smrti! - podvlači Bojić.

- Ovo je moralo da se nabavi, jer smo mnogo mladih života izgubili. Operacija je bila odlična, dr Saša Borojević je bio jedan od glavnih doktora, i operacija je prošla apsolutno po planu. NIje bilo ni očekivanih komplikacija, naš tim poučen saznanjima, iskustvima, obukama koje smo imali u inostranstvu... Sve je prošlo tako da je to na naše apsolutno zadovoljstvo... - dodao je Bojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Bojić ističe da se pacijent oseća odlično, navodeći da je susret roditelja sa sinom bio izuzetno dirljiv.

- Roditelji će danas prisustvovati na konferenciji, i nadamo se da će danas izaći iz bolnice - kaže Bojić.

Kako je dodao, Institut Dedinje, kada je u pitanju koronavirus pomažu kako sa lekarima, sestrama, kardiolozima, hirurzima i ostalim osobljem, navodeći da je kapacitet operacija sada manji, ali da se više na operacije ne čeka kao pre dve, ili tri godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na operacije čeka oko 940 pacijenata, i ukoliko nam korona to dozvoli, uradili bi to što pre. Država je obezbedila novu opremu, i dužni smo da se odužimo. Mi ćemo te operacije, kako se kaže da "slistimo" u nekoliko meseci - navodi doktor Bojić.

Autor: