AKTUELNO

Od ratnice partizanke i prve dame Jugoslavije preko suvladarke i ličnog bidi garda Tita do žene koja je znala mnogo, pa je između ostalog tri decenije provela u kućnom pritvoru u vili koja je prokišnjavala, bez osnovnih ljudskih prava. Sve to i više bila je Jovanka Broz. Jedan od retkih državnika koje je primala u goste poslednjih dana života bio je Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić za Pink je opisao rekao je Jovanka bila bistra žena sa neverovatnom memorijom.

- Ako bih morao da je opšem ju jednoj rečenici, to je to. Proživela je težak život, često je bila neopravdano optuživana. Možete nekoga da volite ili ne, ne razumem čemu tolika ostrašćenost - kaže Ljajić.

Kako navodi, utisak mu je da se koristila za obračun sa Titom i za života, a i posle njegove smrti što je asurdno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Viđao sam je od 2005. godine. Poslednji put sam je video u biolnici u Kliničkim centru, u bolničkoj postelji. Tada već nije bilo moguće razgovarati. Živele je u katastrofalnim uslovima, nije imala dokumenta, trebala joj je zdravstvena knjižica da bi se lečila. To je priča o nama. Prvi put kada sam ušao u kuću napolju je bilo minus 11, imao sam utisak da je obukla sve što je imala u ormanu. Bilo je neverovatno hladno. Imala je samo grejalicu, koju da bi uključila morala je da isključi sve ostalo. Grejala je vodu, sipala u flaše, kako bi se zagrejala u krevetu - naveo je Ljajić.

Jovanka Kirali Čolak, rođaka Jovanke Broz kaže da je njena tetka svo vreme provodila u najmanjoj prostoriji u kući kako bi mogla sa se ugreje.

- Pokušavala sam da nađem načim, ali naše društvo nije bilo tada raspoloženo da pomogne - navela je Kirali Čolak.

#Jovanka Broz

#Rasim Ljajić