AKTUELNO

Beograđanka Tamara A. (23) nije mogla da veruje kad je pogledala rezultat analize antitela tri nedelje posle dobijanja bustera.

Broj mladih koji su se opredelili za vakcinaciju protiv korona virusa u Srbiji iznosi nešto više od 20 odsto. Dileme koje iznose u vezi sa zaštitom od dobijanja težeg oblika kovida-19 su različite, ali ima i onih koji su odlučili da „zavrnu rukav“ i odu na vakcinaciju. Jedna od njih je i Tamara A. (23) iz Beograda.

- Kad je prošle godine registrovan korona virus u Srbiji, bila sam na studijama – kaže Tamara za medije.

- Mesecima sam živela u strahu da se ne zarazim, a posebno sam brinula o roditeljima, jer oboje imaju hronične bolesti. Nažalost, tata je negde uspeo da pokupi virus i završio je u bolnici, na respiratoru. I mama je morala da bude na bolničkom lečenju zbog kovida-19 pune dve nedelje. Moj stariji brat takođe se takođe razboleo, ali je dobio blaži oblik. Sve to se događalo u oktobru 2020, dok sam bila na sedmodnevnom letovanju u Egiptu.

Odmor joj je, kaže, preseo, jedva je čekala da se vrati kući.

- Dok su roditelji bili u bolnici, brat je bio izolovan u jednoj sobi. Donosila sam mu hranu ispred vrata, a kupatilo i ostale zajedničke prostorije u stanu dezinfikovala sam na svaka dva sata - navodi Tamara.

Sagovornica kaže da njeni roditelji i dan-danas „vuku“ posledice posle preležanog kovida-19.

- Iako tata ima 52 godine, a mama dve manje, brzo se zamaraju, ne mogu da se penju uz stepenice, a mami je u aprilu počela da opada kosa u pramenovima. Jedino brat nema tegobe, ali on je po savetu lekara opšte prakse krajem aprila primio prvu dozu vakcine. Ja se nisam dvoumila kad su vakcine stigle u Srbiju, odmah sam se prijavila i uzela „Sinofarm“ – navodi Tamara.

Dva "Sinofarma", pa "Fajzer"

Prvu dozu kineskog cepiva primila je, kaže, početkom februara, a drugu krajem istog meseca. Oba puta posle vakcinacije četiri dana je osećala kako je „nešto lomi“, ali nije imala ni povišenu temperaturu, niti ostale nuspojave koje su vakcinisani prijavljivali Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

- Mislila sam da će dve doze „kineza“ biti dovoljna zaštita, ali kada je u avgustu stigao delta soj i kada su se dve moje bliske prijateljice koje se nisu vakcinisale razbolele od kovida-19, odlučila sam da popričam sa doktorkom opšte prakse o trećoj dozi. Rekla je da je odluka samo moja i da, ukoliko se odlučim za treću dozu, uzmem Fajzer/Bajontekovu vakcinu, što sam početkom septembra i uradila – navodi Tamara i dodaje da je jedina nuspojava koju je imala posle dobijanja treće doze vakcine bio bol na mestu uboda koji je trajao manje od 24 sata.

Iz znatiželje je otišla na uradi test na antitela. Kada je videla rezultate analize, nije mogla da poveruje – 38.692,4!

- U laboratoriji su mi rekli da ovoliki broj antitela do sada nisu videli i da mi je organizam sjajno odreagovao na vakcinu – zaključuje Tamara i dodaje da se, uprkos zaštiti koju je primila, i dalje pridržava propisanih mera; u zatvorenom prostoru uvek nosi masku i trudi se da održava fizičku distancu kad god je to moguće.

Autor: